E-learning

In het kort

Deze cursus voor medewerkers in de jeugdzorg bespreekt de belangrijkste aandachtspunten van medicijnen: indicatie, gebruik, bijwerkingen en wisselwerkingen. De informatie helpt bij het beantwoorden van vragen van cliënten, het juist geven en het signaleren van problemen met medicijnen.

Voor wie

Agogisch en maatschappelijk medewerkers, Begeleiders, Verpleegkundigen, Verzorgenden

In de sectoren

Jeugdzorg

Duur

2 uur

Accreditatie

SKJ:  2 punten

Kosten

€ 21,95 (vrij van BTW)

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Basiskennis medicijngebruik jeugdzorg

€ 21,95

Inhoud

In deze cursus leer je wat medicijnen zijn. Ook leer je de belangrijkste aandachtspunten van medicijnen zoals indicatie, gebruik, bijwerkingen en wisselwerkingen. Je leert wat je verantwoordelijkheden zijn bij het geven van medicatie. Dit doe je niet alleen door te lezen, maar ook door filmpjes te bekijken en korte opdrachten uit te voeren. Wil je na het volgen van de cursus meer weten over het onderwerp? Dan geven we daarvoor suggesties. 

De informatie in deze cursus kan je helpen bij het beantwoorden van vragen van cliënten. Daarnaast weet je beter waar je op moet letten bij het delen van medicijnen en het signaleren van problemen met medicijnen. Door het volgen van deze cursus, bekwaam je je in het medicatie delen

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je de basiskennis van medicijnen. Daardoor kun je je cliënten die medicijnen gebruiken goed begeleiden.

Na afronding van deze cursus  kun je

 • betrouwbare informatie over medicijnen opzoeken
 • de vier belangrijkste aandachtspunten van medicijnen benoemen
 • uitleggen wat een medicijn is
 • de overeenkomsten en verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze medicijnen benoemen
 • de risico's van vrij verkrijgbare medicijnen en gezondheidsproducten benoemen
 • aangeven waarom de indicatie van belang is bij medicijngebruik
 • aangeven hoe de opname en uitscheiding van medicijnen de werking van medicijnen beïnvloeden en voorspellen welke factoren hierop invloed hebben
 • de aandachtspunten voor goed gebruik van medicijnen benoemen
 • onderscheid maken tussen werking, bijwerking en overgevoeligheid en voorspellen welke factoren hierop invloed hebben
 • benoemen welke producten een wisselwerking kunnen geven met medicijnen en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn
 • je eigen taken en verantwoordelijkheden in het medicijnproces benoemen

Bijzonderheden

Deze cursus is nieuw ontwikkeld in 2019. De indeling is gebaseerd op de vier belangrijkste aandachtspunten bij medicatie: indicatie, gebruik, bijwerkingen, wisselwerkingen. Leerdoelen en inhoud zijn alleen op details aangepast.

De cursus vormt samen met Medicijngroepen jeugdzorg – Lichamelijke aandoeningen en Medicijngroepen jeugdzorg – Psychische aandoeningen de basiskennis die je echt nodig hebt om op een verantwoorde manier medicatie te delen. Zorg dat je de stof uit deze cursus Basiskennis medicijngebruik jeugdzorg beheerst, voordat je aan de andere twee cursussen begint.

Contact

Laatst gewijzigd op 2 juni 2020