Bijeenkomst

In het kort

IVM en De Samentafel organiseren een Lerend Netwerk Medicatieveiligheid. Doel is om als zorgorganisaties in gezamenlijkheid kennis te delen, risico’s te signaleren en tot oplossingen te komen qua medicatieveiligheid.

Voor wie

Beleidsmedewerkers, Coördinatoren opleidingen, Farmaceutisch coördinatoren, Kwaliteitsfunctionarissen, Managers zorg

In de sectoren

Ouderenzorg, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, GGZ en RIBW, Verpleeghuis

Duur

7 bijeenkomsten

Groepsgrootte

n.v.t.

Bijkomende kosten

Zie brochure Lerend Netwerk Medicatieveiligheid

Bij veel organisaties is er behoefte aan duidelijkheid ten aanzien van de ’grijze gebieden’ in de regelgeving over medicatieveiligheid. IVM en De Samentafel organiseren daarom een Lerend Netwerk Medicatieveiligheid. Doel is om als zorgorganisaties in gezamenlijkheid kennis te delen, risico’s te signaleren en tot oplossingen te komen qua medicatieveiligheid. Bijvoorbeeld: Hoe zorg je voor een zo praktisch mogelijk beheer van opiaten? Hoe worden en blijven zorgmedewerkers bevoegd en bekwaam? Het Lerend Netwerk medicatieveiligheid start op 22 april 2021 en loopt 1 jaar. De eerste sessie vindt plaats via beeldbellen. De vervolg bijeenkomsten vinden online plaats op de volgende data: 
 

 • Donderdag 9 september 2021, van 9.30 tot 12.00 uur
  Medicatie geven. Regel en wetgeving. Hoe sluit de praktijk hierop aan? Dubbele controle. Baxterrol, opiaten en zuurstof.

 • Donderdag 7 oktober 2021, van 9.30 tot 12.00 uur
  Technologiesystemen en ECD, EPD, AIS en HIS. Regel en wetgeving hieromtrent. Hoe helpen deze systemen ons? Zijn ze leidend en sluiten ze aan bij de praktijk?

 • Donderdag 18 november 2021, van 14.30 - 17.00 uur
  Bevoegd- en bekwaamheden. Regel en wetgeving. Waar ligt de verantwoordelijkheid? De rol van de toezichthoudende apotheek en zorgorganisatie. De rol en taakomschrijving van aandachtsvelders.

 • Januari 2022
  Medicatie incidenten. Regel en wetgeving. Monitoring en rapportage IGJ.

 • Maart 2022
  Afsluiting en opleveren conclusies en vervolg.


Voor meer informatie zie de Brochure Lerend Netwerk Medicatieveiligheid onderaan deze pagina.

Inhoud

Bij veel organisaties is er behoefte aan praktische oplossingen voor problemen in het medicatieproces en aan duidelijkheid ten aanzien van de ’grijze gebieden’ in de regelgeving over medicatieveiligheid. Het IVM en De Samentafel organiseren daarom een Lerend Netwerk Medicatieveiligheid. Doel is om als zorgorganisaties in gezamenlijkheid kennis te delen, risico’s te signaleren en tot oplossingen te komen qua medicatieveiligheid. Vraagstukken die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe zorg je voor een kennis over de actuele medicatie bij in zorg komen? Hoe zorg je voor een zo praktisch mogelijk beheer van opiaten? Hoe worden en blijven zorgmedewerkers bevoegd en bekwaam? Het Lerend Netwerk start op 22 april 2021 en loopt 1 jaar. 

Voor aanmelden en meer informatie over de opzet, neem contact op met een van de initiatiefnemers van de lerende netwerken via peter@desamentafel.nl.

Voor meer informatie over het thema Medicatieveiligheid in het Lerend Netwerk, neem contact op met Els Dik via e.dik@ivm.nl

Meer weten? Download de Brochure Lerend Netwerk Medicatieveiligheid onderaan deze pagina.

Resultaat

Tijdens de bijeenkomsten bespreek je samen met de andere zorgorganisaties knelpunten en risico’s in het medicatieproces en zoek je gezamenlijk oplossingen en duidelijkheid ten aanzien van ‘grijze gebieden’ medicatieveiligheid, die binnen de wet- en regelgeving vallen.

Bijzonderheden

De deelnamekosten bedragen € 4.700,-
De eerste 2 bijeenkomsten rondom medicatie-overdracht zijn dit voorjaar reeds aan bod geweest. Voor organisaties die later aanschuiven, wordt een gereduceerd tarief van €  3.900,- in rekening gebracht.


Het IVM organiseert dit Lerend Netwerk met De Samentafel.

Contact

Downloads

Brochure Lerend Netwerk Medicatieveiligheid
Download
Thema ‘Samen leren, samen vinden, 2021’

Laatst gewijzigd op 9 november 2021