Bijeenkomst

In het kort

Tijdens deze bijeenkomst komen actuele, praktische en beleidsmatige onderwerpen aan de orde. Daarbij is ruim aandacht voor ‘hoe werkt dit in de praktijk?’ Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor jouw - praktische - vragen rondom het medicatieproces.

Voor wie

Beleidsmedewerkers, Coördinatoren opleidingen, Kwaliteitsfunctionarissen

In de sectoren

Ouderenzorg, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, GGZ/RIBW, Verpleeghuis

Duur

10.30 - 16.00 uur, lunch is inbegrepen

Kosten

€ 165,00 (vrij van BTW)

Beschikbare data

dinsdag 8 oktober 2019, Utrecht, 10.30 - 16.00 uur Domstad

8 oktober gaan we interactief met elkaar aan de slag met 2 aansprekende en actuele thema’s: het bewerkstelligen van een cultuuromslag en inzet en eisen aan bekwaamheid medicatie delen door zijinstromers en niveaus 2.

Het ochtendthema gaat over het bewerkstelligen van een cultuuromslag, het doorbreken van gewoontes en automatisme bij het handelen bij medicatie. Psycholoog Elise Posma, met ruime ervaring met veranderingsprocessen in de zorg, verzorgt hierover een inleiding. Waarna de groepjes een eigen verbeterpunt uitwerken aan de hand van de aangereikte methodiek. Wie weet kun je deze verbetermethodiek direct toepassen in de praktijk!

Na de lunch bespreken we de inzet van niveau 2 en zij-instromers bij medicatie. Welke eisen stellen de organisaties aan de bevoegd- en bekwaamheid? Hoe organiseer je dat? Wil je daarnaast met jouw collega’s van zorginstellingen van gedachten wisselen over medicatieproces of scholing?

De onderwerpen voor de Kennislunch XL van 8 oktober maken wij later bekend via onze nieuwsbrief Care.

Informatie

Het IVM organiseert sinds enige jaren met veel succes tweejaarlijkse, thematische bijeenkomsten waar veel ruimte is voor kennis vergaren en uitwisselen naast contacten leggen met andere zorgorganisaties.

Deze keer komen - op verzoek van de deelnemers aan de vorige bijeenkomst - de volgende thema’s  aan de orde.

Het ochtend thema herkent iedere organisatie, hoe implementeer je nieuwe afspraken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook werkelijk de werkwijze beschreven in het medicatieprotocol doorvoeren? En hoe doorbreek je bestaande routines in het medicatieproces? Aan de hand van een stappenplan gaan we met de grootste verbeterpunten met elkaar aan de slag.

Na de lunch buigen we ons over de eisen aan bevoegd- en bekwaamheid. Veel organisaties worstelen met personeelstekorten en zien zich genoodzaakt om niveaus 2 of zij-instromers of uitzendkrachten in te zetten ook bij de toediening van medicatie. Hoe check je het kennisniveau bij deze medewerkers? Zijn er landelijke richtlijnen? Welke eisen stel je aan de bevoegdheid en bekwaamheid en hoe zorg je ervoor dat ze voldoende geschoold zijn in theorie en praktijk?

Natuurlijk praten we je - zoals je gewend bent – bij over actuele zaken in de medicatieveiligheid. Daarbij is er ruim aandacht en tijd voor onderlinge uitwisseling. In de middag gaan we tijdens het gebruikelijke consultancy-uurtje aan de slag met uw vragen, onduidelijkheden of knelpunten rondom het medicatieproces, daarvoor kun je vooraf uw vragen inleveren via g.yocarini@medicijngebruik.nl

Resultaat

Na de bijeenkomst heb je meer informatie over de inzet van niveaus 2, zij-instromers en uitzendbureau medewerkers en kun je jouw beleid op af stemmen. Daarnaast een plan om routines in de praktijk te doorbreken.

Aanmelden

Wil je ook mee praten? Meld jezelf dan aan voor deze workshop van het IVM. Er is plek voor ongeveer 30 personen, dus wees er snel bij!

Bijzonderheden

Inschrijving is voor maximaal 2 personen per organisatie. Tijdens deze workshop ontvang je een lunch.

Contact