Informatiepagina

In het kort

Vraag & Antwoord over het medicatieproces in zorginstellingen.

In deze rubriek behandelen wij vragen over hoe meer grip te krijgen op het medicatieproces. Elke maand publiceren wij een vraag in de nieuwsbrief IVM CARE. Bent je op zoek naar meer informatie? Download dan de Veilige principes in de medicatieketen van onze website.

Kan ik mijn handen beter drogen met een doek of juist met een blazer?

Belangrijk is dat je handen goed droog worden. Bij het gebruik van een blazer blijven de handen vaak nog nat. Een schone, droge doek gebruiken is beter.

Voor meer vragen over handen wassen, zie https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen

Waarom is het beter je handen te wassen met water en zeep dan ze in te smeren met een handgel?

Een handgel werkt alleen goed als er geen zichtbaar vuil op de handen zit. Als dat wel zo is zal de handgel eerst het vuil verwijderen en is er niet genoeg over voor verwijdering van het eventuele virus. Verder hebben mensen bij het gebruik van een handgel de neiging hun handen onvolledig in te smeren. Bij zeep gaat dat van nature gemakkelijker. Blijf dus waar mogelijk je handen wassen met zeep. En gebruik de handgel in situaties waar water en zeep niet voor handen is.

Is het beter om mijn handen met warm dan met koud water te wassen?

Het maakt niet uit of je koud of warm water gebruikt. Vuil en bacteriën laten in koud water even goed los als in warm water. Kies wat je prettig vindt.

Voor meer vragen over handen wassen, zie https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen

Op welk vlak verschilt de nieuwe BEM-VG van de BEM-Ouderenzorg?

Met de BEM kan een zorgmedewerker in kaart brengen welke zorg een cliënt nodig heeft rond de medicatie. De nieuwe BEM-VG is gericht op mensen met een verstandelijke beperking. De lijst met gespreksonderwerpen bevat minder vragen over de toediening en een aantal extra vragen, zoals over alcohol- en drugsgebruik.

 

De werkwijze BEM-VG is beschreven voor zowel de organisatie als voor de begeleiders. Ook is er een animatie en een infographic. De BEM-categorieën zijn hetzelfde als van de BEM-Ouderenzorg.

De BEM-VG is net als de BEM-ouderenzorg gratis te downloaden.

Parafeer je als zorgmedewerker de toedienlijst voor of na het geven van het geneesmiddel?

Als zorgmedewerker parafeer je de toedienlijst direct na het geven van de medicatie. De reden hiervoor is dat sommige cliënten medicatie weigeren of niet aanwezig blijken te zijn als je de medicatie wilt geven. Als er dan al een paraaf is gezet moet je die doorstrepen of weglakken. Daardoor wordt de toedienlijst slecht leesbaar en dat veroorzaakt onduidelijkheid. Ook kan het voorkomen dat een zorgmedewerker vergeet de paraaf weg te halen en dan lijkt het of het geneesmiddel wel is gegeven. Met alle gevolgen van dien…

Contact