Informatiepagina

In het kort

Vraag & Antwoord over het medicatieproces in zorginstellingen.

In deze rubriek behandelen wij vragen over hoe meer grip te krijgen op het medicatieproces. Elke maand publiceren wij een vraag in de nieuwsbrief IVM CARE. Bent je op zoek naar meer informatie? Download dan de Veilige principes in de medicatieketen van onze website.

Hebben patiƫnten met diabetes en/of astma-COPD meer risico op het krijgen van corona?

Patiënten met diabetes of astma-/COPD lopen hetzelfde risico op besmetting met het Coronavirus als patiënten zonder deze aandoeningen. Wel zijn deze patiënten kwetsbaarder. Als zij besmet raken met het Coronavirus kunnen zij meer symptomen en complicaties krijgen. Dit is echter een vergelijkbare situatie als met een besmetting met de influenzavirus (griep). Patiënten die inhalatiecorticosteroïden gebruiken, moeten dit blijven continueren omdat anders de longziekte kan verslechteren.

Bron: https://www.apotheek.nl/themas/coronavirus-veelgestelde-vragen-in-de-apotheek

Waarom schrijven huisartsen nu vaker amoxicilline 3 x daags 500 mg gedurende 5 dagen voor?

Wanneer de huisarts een mogelijke longontsteking constateert, zal hij of zij daarvoor een antibioticum voorschrijven. Deze behandeling staat los van een eventuele COVID-19 infectie. Tot voor kort was bij longontsteking het voorschrift 3 x daags 750 mg amoxicilline gedurende 5 dagen. De richtlijn voor de behandeling is echter onlangs aangepast, waarbij de dosering is verlaagd naar 3 x daags 500 mg gedurende 5 dagen. 

Bron: https://www.knmp.nl/actueel/vragen-en-antwoorden-over-het-coronavirus

Is een hoge dosis vitamine C effectief bij behandeling of preventie van COVID-19?

Er is geen bewijs dat een hoge dosering vitamine C effectief is bij de behandeling of preventie van COVID-19. Hoge doseringen vitamine C (12-24 gram per dag) kunnen echter wel misselijkheid en diarree veroorzaken en bij sommige mensen zelfs nierstenen.

Veel mensen denken dat vitamine C mogelijk griep en verkoudheid kan voorkomen of verkorten.  Ook leeft het idee dat een tekort aan vitamine C het risico verhoogt op het krijgen van griep of verkoudheid. Voor beide is eveneens geen bewijs. 

Bron: https://www.knmp.nl/actueel/vragen-en-antwoorden-over-het-coronavirus

Hoe snel kan een virus zich verspreiden?

Virussen en bacteriën kunnen zich heel snel verspreiden. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, is het extra belangrijk je te blijven realiseren hoe gemakkelijk besmetting kan plaatsvinden. Dit filmpje op Twitter laat dat goed zien. In een ander filmpje wordt in een experiment het gevaar van niezen gedemonstreerd. Je ziet hoe vies stoffen zakdoeken zijn. En hoe belangrijk niezen in je elleboog is.

Om verspreiding van corona te voorkomen blijft het daarom nodig:

  • vaak en op de juiste manier je handen te wassen. Zo verwijder je eventueel aanwezig coronavirus van je handen. Voor meer vragen over handen wassen, zie RIVM  
  • niet aan je gezicht te zitten, ook niet aan je gezichtsmasker
  • in je elleboog te hoesten of niezen. Bedenk wel dat je elleboog daarna besmet is.

Wat is het juiste gebruik van handalcohol voor voldoende ontsmettende werking?

De juiste manier van gebruiken van handalcohol is:

  • Zorg dat de handen goed droog en niet vet of vuil zijn.
  • Gebruik voldoende handalcohol:
    • breng minimaal 3 milliliter handalcohol op de droge handen aan;
    • wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot ze weer droog zijn. Wrijf ook de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen  grondig met de alcoholische oplossing in.

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Contact