E-learning

In het kort

Deze cursus voor begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen gaat dieper in op probleemgedrag van cliënten en de rol van antipsychotica hierbij. Je leert wat de nadelen zijn van deze middelen en hoe ze afgebouwd kunnen worden.

Voor wie

Agogisch en maatschappelijk medewerkers, Verpleegkundigen, Verzorgenden

In de sectoren

Gehandicaptenzorg

Duur

2 uur

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V:  2 punten

Registerplein deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen:  2 punten

Registerplein deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen:  2 punten

Registerplein deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk:  2 punten

Registerplein, deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners:  2 punten

Kosten

€ 22,95 (vrij van BTW)

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Medicijngroepen gehandicaptenzorg – Antipsychotica en afbouw

€ 22,95

Inhoud

Deze e-learningcursus bestaat uit 3 hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk krijg je een toelichting op probleemgedrag. Je leert wat probleemgedrag is, wat de mogelijke oorzaken zijn en waar de behandeling zich op richt.

In het tweede hoofdstuk leer je over antipsychotica. Sommige cliënten gebruiken deze medicijnen tegen probleemgedrag. Je leert hoe antipsychotica werken en wat de voor- en nadelen zijn. Ook leer je wanneer deze middelen wel en niet zinnig zijn bij probleemgedrag.

In het derde hoofdstuk leer je over het afbouwen van antipsychotica. Je leert dat het soms nodig is om af te bouwen. Ook krijg je informatie over hoe het afbouwen gaat en wat het effect is.  

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je meer kennis over probleemgedrag en de rol van antipsychotica hierbij. Je weet wat de nadelen zijn van deze middelen en hoe ze afgebouwd kunnen worden.

Na afronding van deze cursus

  • Kun je beschrijven wat probleemgedrag is en de mogelijke oorzaken en behandelingen beschrijven.
  • Kun je antipsychotica herkennen.
  • Kun je de voor- en nadelen van antipsychotica bij probleemgedrag beschrijven.
  • Kun je benoemen wat de plaats is van antipsychotica bij de behandeling van probleemgedrag.
  • Weet je hoe antipsychotica bij probleemgedrag kunnen worden verminderd, wat de effecten daarvan zijn en wat jouw rol daarbij is.

Bijzonderheden

Deze e-learningcursus komt per oktober 2020 in de plaats van de nascholing Medicijngroepen gehandicaptenzorg 2 – Antipsychotica en afbouw van augustus 2019. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige cursus zijn:

  • de cursus is ingekort en heeft een nieuwe didactische opzet.
  • de cursus gaat minder uitgebreid in op alle bijwerkingen en eigenschappen van antipsychotica (die informatie is te vinden in de cursus medicijngroepen psychische aandoeningen), en richt zich meer op de plaats van antipsychotica bij probleemgedrag en hoe die afgebouwd kunnen worden.  

Deze e-learningcursus sluit aan op de cursus Basiskennis medicijngebruik gehandicaptenzorg. We gaan ervan uit dat je basiskennis over medicijnen hebt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je weet wat 'stofnaam', 'bijwerking', 'indicatie', 'toedieningsvorm' en 'toedieningsweg' betekent. Weet je niet goed wat deze woorden betekenen? Dan adviseren we je om  eerst de cursus Basiskennis medicijngebruik gehandicaptenzorg te volgen.

Contact

Laatst gewijzigd op 1 januari 2021