Informatiepagina

In het kort

Vanaf 2020 staat 9 januari elk jaar bekend als de Dag van Verantwoord Medicijngebruik.

Op 9 januari willen we alle mensen in ons land ervan doordringen dat geneesmiddelen voor veel mensen belangrijk zijn - soms zelfs levensreddend - maar dat het geen snoepgoed is.

Dag van Verantwoord Medicijngebruik 2021

Delen = leren: deel úw medicatie-incident of -ervaring, zodat we allemaal leren!

Evenals in januari van dit jaar vragen we onze relaties hun initiatieven, projecten of steunbetuigingen voor 2021 met ons te delen. Daarmee laten we zien dat het thema medicatieveiligheid breed leeft; vorige keer gaven zo’n 30 organisaties gehoor aan onze oproep. Verder brengen we twee factsheets uit. Eén over de ervaringen van patiënten met medicatieveiligheid (op basis van ons Meldpunt Medicijnen). En een tweede over de thema’s waarover zorgverleners medicatie-incidenten melden. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van de registratie en analyse van meldingen die gedaan zijn bij het Portaal voor Patiëntveiligheid. Ook komt het thema aan de orde in een artikel in Seniorenwijzer, met een lezersbereik van 800.000.

Waarom de Dag van Verantwoord Medicijngebruik?

Nog elk jaar komen tienduizenden mensen in het ziekenhuis door de medicijnen die ze gebruiken. Een deel van de mensen overlijdt als gevolg daarvan. Veel geneesmiddelen zijn slecht voor het milieu en tasten de kwaliteit van het oppervlaktewater aan. En: we betalen voor al die geneesmiddelen jaarlijks miljarden euro's. Dat vinden we niet erg als de medicijnen zinnig worden gebruikt, maar als ze geen nut hebben of verspild worden, dan is dat schadelijk voor de eigen portemonnee en voor de portemonnee van ons allemaal.

Voor 2020 was de slogan 'Je hoeft niet alles te slikken'. We hebben op verschillende manieren aan dit thema aandacht besteed.

IVM bestaat 25 jaar!

De Dag van Verantwoord Medicijngebruik was ook de start van alle activiteiten die we als IVM uitvoerden vanwege ons jubileum. In 2020 bestonden we namelijk 25 jaar. En in die kwart eeuw hebben we al veel bereikt, maar er is ook nog veel te winnen.

Contact

Laatst gewijzigd op 8 januari 2021