FTO-werkmateriaal

In het kort

FTO-module, presentatie en bijlagen voor een FTO over antimicrobial stewardship (AMS) en het gebruik van antibiotica in het verpleeghuis

Voor wie

Apothekers, Specialisten ouderengeneeskunde

In de sectoren

Verpleeghuis

Kosten

Gratis

Deze FTO-module is ontwikkeld in het kader van het project 'Voorkomen van antibioticaresistentie door Antimicrobial Stewardship (AMS) in verpleeghuizen' door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in samenwerking met ZZG zorggroep (een grote aanbieder van o.a. intramurale verpleging en verzorging in de regio Nijmegen) en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB). Het project is gefinancierd door ZonMw.

Deze FTO-module is geschikt voor FTO-groepen waarvan de organisatie al heeft besloten te gaan werken met AMS en een Antibioticateam (A-team) in het verpleeghuis.
Voorafgaand aan het FTO hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden:

  • vaststellen van een werkwijze van het A-team voor de eigen organisatie aan de hand van de handleiding 'Antimicrobial stewardship binnen de verpleeghuiszorg' (door projectteam)
  • samenstellen van A-team (door projectteam)
  • opstellen van behandelprotocollen voor luchtweginfecties, urineweginfecties en huidinfecties (door A-team)

De werkwijze van het A-team en de behandelprotocollen zijn belangrijke uitgangspunten voor het FTO.
De bijbehorende handleiding 'Antimicrobial stewardship binnen de verpleeghuiszorg' kunt u op de website van ZZG zorggroep downloaden. 

Contact

Downloads

Antimicrobial stewardship (AMS) in de verpleeghuiszorg
Download
FTO-module over AMS in de verpleeghuiszorg. De module is gericht op het introduceren van de AMS-werkwijze met een antibioticateam (A-team), het bespreken van behandelprotocollen voor luchtweg-, urineweg- en huidinfecties en het maken van afspraken over het gebruik van antibiotica.
Antimicrobial stewardship (AMS) in het verpleeghuis
Download
Presentatie behorende bij de FTO-module Antimicrobial stewardship (AMS) in de verpleeghuiszorg

Laatst gewijzigd op 4 februari 2019