Thermometer medicatieproces

In het kort

Is het medicatieproces bij jou in de thuiszorg veilig?

Voor wie

Beleidsmedewerkers, Kwaliteitsfunctionarissen

In de sectoren

Thuiszorg

Met de Thermometer thuiszorg checkt een apotheker van het IVM aan de hand van zorgdossiers en aanvullende vragen aan medewerkers of het medicatieproces in de thuiszorg veilig is.

Inhoud

Bij het leveren van goede zorg in de thuiszorg hoort het adequaat bijhouden van het zorgdossier. Maar gebeurt dat wel, en op de juiste manier? Worden medicijnen goed aangereikt en toegediend? Hoe groot is de kans op medicatiefouten en wordt er gewerkt volgens de geldende wet- en regelgeving? Met de 'Dossiercheck Thuiszorg' geeft het IVM antwoord op deze vragen.

Een thuiszorgorganisatie levert het IVM 6 tot 8 dossiers aan van diverse cliënten met een verschillende zorgvraag. De dossiers worden gecontroleerd op een aantal aspecten, zoals de aanwezigheid van het medicatie-overzicht en de toedienlijst. Daarnaast bekijken we hoe medewerkers aftekenen, rapporteren en overdragen.

Verder onderzoekt het IVM hoe problemen worden gesignaleerd en opgelost en hoe er met de cliënt, mantelzorger, arts en apotheker gecommuniceerd wordt. De adviseur toetst de werkwijze aan de wet- en regelgeving en actuele richtlijnen op het gebied van medicatiezorg.

Resultaat

Op basis van de Dossiercheck maakt de IVM-adviseur een adviesrapport. Welke risico's zijn er gesignaleerd en hoe kunnen deze worden opgelost? Dit rapport wordt nabesproken met de teammanager. De adviseur komt met praktische oplossingen die werkbaar zijn voor de medewerkers, maar ook voldoen aan de wet- en regelgeving. Het is de bedoeling dat in kaart wordt gebracht wat de risico's zijn, en dat de medewerkers zich bewust worden van deze risico's. Daarnaast geven we medewerkers concrete tips en adviezen om problemen te voorkomen zonder dat het extra werk en tijd kost.

Ervaringen

“We hebben de medicatieveiligheid aantoonbaar verbeterd. We voldoen nu aan 80-90% van de eisen die gesteld worden vanuit de Veilige principes. Dat was twee jaar geleden nog 60%.'' 

Olga Nouws, manager zorgeenheid bij Avoord

 

 

Meer informatie

Wil je meer weten hoe het IVM je kan helpen met de thermometer? Neem dan contact met ons op. 

Contact