Informatiepagina

In het kort

Het IVM heeft diverse materialen ontwikkeld om je verder te helpen bij het bespreken van het thema diabetes mellitus type 2 in het FTO of in de apotheek.

Er zijn de afgelopen jaren extra behandelopties voor patiënten met diabetes mellitus type 2 beschikbaar, zoals DPP4-remmers, SGLT2-remmers en GLP1-agonisten. Het aantal gebruikers van deze medicijngroepen is de afgelopen jaren flink toegenomen met een stijging van geneesmiddeluitgaven als gevolg. De meeste patiënten zullen echter conform de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2018) behandeld kunnen worden met een SU-derivaat als tweede stap en insuline als derde stap in de behandeling.  

Met de webrapportage Monitor Voorschrijven Huisartsen thema Diabetes mellitus type 2 krijgen apothekers zicht op de therapiekeuze bij patiënten van de apotheek. De apotheker kan deze cijfers en de bijbehorende patiëntenlijsten bespreken met de huisartsen in bijvoorbeeld een FTO. Om je verder te helpen bij het bespreken van het thema diabetes mellitus type 2 in het FTO of in de apotheek heeft het IVM onderstaande materialen ontwikkeld:

E-learnings
FTO-werkmateriaal
Nieuwe geneesmiddelen MedicijnBalans
Themajournaals

Contact

Laatst gewijzigd op 6 december 2021