Nascholing op locatie

In het kort

In deze vervolgscholing frissen deelnemers hun kennis op over de invloed van geneesmiddelen op verkeersdeelname en krijgen ze informatie over nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast wisselen zij praktijkervaringen uit en formuleren verbeterpunten.

Voor wie

Apothekers, Apothekersassistenten, Artsen, Beleidsmedewerkers, Kwaliteitsfunctionarissen, Praktijkondersteuners, Praktijkverpleegkundigen, Psychiaters, Teammanagers, Verpleegkundig specialisten, Praktijkassistenten, Doktersassistenten

In de sectoren

GGZ en RIBW, Huisartsenpraktijk, Apotheek

Duur

3 uur

Groepsgrootte

Maximaal 20

Accreditatie

ABC 1:  3 punten

KABIZ - Apothekersassistenten (NVFZ & Optima Farma):  3 punten

KABIZ - Doktersassistenten (CADD van de NVDA):  3 punten

KNMP:  3 punten

Kwaliteitsregister V&V:  3 punten

NVvP:  3 punten

NVvPO:  3 punten

Register Verpleegkundig Specialisten:  3 punten

Register Zorgprofessionals :  3 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 20%

Communicatie: 40%

Professionaliteit en kwaliteit: 40%

Kosten

Gratis

Bijkomende kosten

Voor groepen buiten Flevoland en Friesland bieden we deze scholing in-company aan voor € 1.525. Reiskosten vanaf Utrecht à € 0,37/km en locatiekosten zoals zaalhuur en koffie/thee. In 2022 gratis voor één groep zorgverleners in Flevoland.

Beschikbare data

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een bericht naar info@ivm.nl en om welke nascholing het gaat.

Inhoud

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 33 tot 66 verkeersdoden toe te schrijven aan het gebruik van geneesmiddelen. Veel patiënten zijn zich onvoldoende of niet bewust van de risico's van rijden onder invloed van geneesmiddelen. Meer dan de helft van de gebruikers past zijn rijgedrag niet aan naar aanleiding van verkregen informatie. Daarnaast is de gebruiker zich vaak niet bewust van de mogelijke juridische consequenties. Artsen en apothekers hebben - conform de WGBO - de plicht en verantwoordelijkheid hun patiënten goede en duidelijke informatie te geven over de mogelijke nadelen van de voorgeschreven geneesmiddelen. Daarnaast moeten ze - indien relevant - mogelijke alternatieven bieden. 

Deze nascholing ‘Update geneesmiddelen in het verkeer’ is een vervolg op de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’. 

  • Tijdens de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ leren zorgverleners hoe geneesmiddelen de rijvaardigheid kunnen verminderen en welke informatie ze hun patiënten moeten geven met betrekking tot verkeersdeelname.  

  • In deze vervolgscholing frissen deelnemers hun kennis op en krijgen informatie over nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast wisselen zij praktijkervaringen uit, formuleren verbeterpunten en maken een plan over het bespreken van deze informatie met andere zorgverleners. 

Resultaat

Na afloop van de nascholing: 

  • is de kennis van de deelnemers over geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen verminderen opgefrist 

  • zijn deelnemers geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied 

  • hebben deelnemers in kaart gebracht welke zaken in de praktijk goed en minder goed gaan 

  • hebben deelnemers een plan gemaakt om verbetering in te voeren en om deze informatie met zorgverleners met wie ze samenwerken te bespreken 

Bijzonderheden

Deze update is het vervolg van de scholing Geneesmiddelen in het verkeer. Heb je Geneesmiddelen in het verkeer nog niet gevolgd? Bestel deze scholing dan eerst! Meer informatie vind je hier.  

Voor groepen buiten Flevoland en Friesland bieden we deze scholing in-company aan voor € 1.525. Wil je deze nascholing in-company volgen? Neem dan contact op via het contactformulier. 

Ervaringen

Deelnemers waarderen het eerste deel ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ gemiddeld met een 9. 

Enkele reacties:  

  • Leuke training en sluit aan bij de praktijk 

  • Alle onderwerpen waren interessant 

Contact

Laatst gewijzigd op 15 september 2022