Informatiepagina

In het kort

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen over onze leeromgeving en e-learningcursussen.

Volg je een cursus van het IVM via de leeromgeving van jouw werkgever? Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de cursussen van het IVM. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan Contact met ons op.

Kan ik de cursus printen?

Printen van een stuk tekst kan via PrintScreen. Er is geen mogelijkheid om de cursus geheel te printen.

Kan ik tussentijds stoppen?

Je kunt tussentijds stoppen en later weer verder gaan met de cursus. Wij raden je wel aan om de eindtoets in een keer af te ronden.

Wat zijn de systeemeisen om een cursus goed te volgen?

Om de cursus in deze leeromgeving te kunnen doen heb je nodig:

 • een goede internetverbinding, vast of draadloos
 • een up-to-date webbrowser (Edge, Chrome, Firefox, Opera of Safari)
 • het plaatsen van cookies toestaan
 • het gebruik van Javascript toestaan

Werk je met een laptop, pc of tablet met een internetverbinding, maar ondervind je toch problemen? Neem dan contact op met een deskundige in de buurt, die kan je wellicht helpen. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je contact met ons opnemen op werkdagen via 0888 800 400.

Hoe is een cursus opgebouwd?

De meeste cursussen bestaan uit de onderdelen:

 • Welkom en informatie over de cursus
 • Een aantal inhoudelijke hoofdstukken met reflectievragen 
 • Een eindtoets, accreditatie, evaluatie en certificaat
 • Een begrippenlijst
 • Links, literatuur en colofon

Hoe navigeer ik door een cursus?

Je kunt de hoofdstukken met theorie openen door op de blauwe titelblokjes onder ‘Hoofdstukken’ te klikken. Binnen een hoofdstuk kun je met de blauwe knoppen onderaan het scherm naar de volgende of de vorige pagina klikken. In het menu links op het scherm kun je door het hele hoofdstuk navigeren. Bovenaan het linker menu kun je via ‘Ga terug naar cursus’ terug naar de startpagina van de cursus.

Wat zijn reflectievragen?

In de hoofdstukken met theorie kun je bijvoorbeeld een meerkeuzevraag of een open vraag tegenkomen. Beantwoord deze vragen altijd: de toelichting die je krijgt op jouw antwoord bevat nieuwe lesstof. Je kunt jouw antwoord op de open vragen intypen in het kader er onder. Bij de meerkeuzevragen geef je toelichting op het antwoord in het kader. Je krijgt feedback zodra je klikt op de knop 'controleer'.

Ik ben 3x gezakt, wat nu?

Wat vervelend dat je de eindtoets niet gehaald hebt. Je leest hier hoe wij daarmee omgaan: https://www.medicijngebruik.nl/e-learning/aantal-toetspogingen

Wat voor toetsen bevat een cursus?

Een cursus kent twee soorten toetsen:

 • Samenvatting, dit zijn een aantal vragen aan het eind van elk hoofdstuk.
 • Eindtoets, dit is de afsluitende toets aan het eind van de cursus.

Met de samenvattingen test je voor jezelf of je de stof hebt begrepen. Je kunt daar niet voor slagen of zakken.

Voor de eindtoets kun je wel slagen of zakken. Als je slaagt kun je een eigen certificaat downloaden.

Hoe werkt een toets?

Elke toets bestaat uit een serie (meerkeuze)vragen. Je beantwoordt elke vraag door jouw antwoord aan te klikken. Daarna klik je op 'Volgende vraag'. Links op het scherm zie je in het blok 'Testnavigatie' welke vragen je beantwoord hebt.

Na het beantwoorden van de laatste vraag krijg je een overzicht te zien. Controleer of achter elke vraag 'Antwoord opgeslagen' staat. Dit betekent dat je de vraag beantwoord hebt. Staat er 'Nog niet beantwoord', dan ontbreekt je antwoord. Klik op het nummer van de vraag om deze te beantwoorden. Klik dan op 'Einde poging' en op 'Bewaar alles en beëindig test'. Je ziet direct jouw score. Met 'Nakijken beëindigen' ga je terug naar de startpagina van de toets. Afhankelijk van het aantal beschikbare pogingen, kun je nog een poging doen. De hoogste score telt.

Je maakt het nakijken van jouw antwoorden gemakkelijker door in het blok 'Testnavigatie' te klikken op 'Toon alle vragen op één pagina'. Je krijgt alle vragen op één pagina onder elkaar. Als de vragen nagekeken zijn zie je in het blok 'Testnavigatie' direct welke vragen goed zijn. Het blokje met het nummer van die vraag is dan groen. Het blokje is rood als je de vraag fout had. Bij de fout beantwoorde vragen staat een korte feedback in welk hoofdstuk je de theorie terug kunt vinden.

Hoe vaak kan ik een eindtoets maken en wanneer ben ik geslaagd?

Je kunt de eindtoets drie keer maken. Je bent geslaagd bij een 7 of hoger. De hoogste score telt. Dus ook als je de eerste keer geslaagd bent maar niet tevreden over je cijfer, kun je de toets een tweede of derde keer maken.

Ben je 2x gezakt? Neem de cursus dan eerst nog eens goed door voordat je voor de laatste keer de toets maakt. Daarmee vergroot je de kans dat je de laatste keer wel slaagt.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Ben je klaar met de eindtoets en heb je de accreditatie en de evaluatie ingevuld? Dan krijg je toegang tot jouw persoonlijke certificaat. Staan jouw gegevens fout op het certificaat? Stuur ons een bericht via Contact. Je kunt het certificaat downloaden, opslaan en printen. Gebruik van een kleurenprinter geeft het beste resultaat. Het certificaat is voor jouw eigen administratie. Ook kan het zijn dat je werkgever hiernaar vraagt.

Hoe werkt Mijn accreditatie?

De meeste cursussen zijn geaccrediteerd. Dat betekent dat het kwaliteitsregister van een beroepsgroep een cursus heeft goedgekeurd en je er accreditatiepunten mee kunt behalen. Je krijgt deze punten alleen als je bent ingeschreven bij dit kwaliteitsregister en als je jouw BIG- of registratienummer hebt ingevuld. Je selecteert het juiste kwaliteitsregister en vult jouw registratienummer in.

Ben je niet ingeschreven bij een kwaliteitsregister? Vink dan de volgende twee opties aan ‘Ik ben niet ingeschreven bij een kwaliteitsregister’ en ‘Ik bevestig dat de gegevens volledig en juist zijn ingevuld’. Klik daarna op ‘Bewaar’.

Contact

Laatst gewijzigd op 1 juni 2022