Informatiepagina

In het kort

Op deze pagina vind je antwoorden om veel gestelde vragen over onze leeromgeving en e-learningcursussen.

Op deze pagina vind je informatie over de systeemeisen, inloggen en gebruik vouchercode, opbouw van de cursus en antwoorden op veelgestelde vragen van de leeromgeving van het IVM. 

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Heb je al een account in de leeromgeving van het IVM maar weet je dit niet meer? Dan kun je via 'Wachtwoord vergeten?' een nieuw wachtwoord aanvragen. Voer daarvoor je gebruikersnaam in. Je krijgt een bericht op jouw e-mailadres. Daarna kun je inloggen en naar jouw cursus(sen). Heb je al afgeronde cursus(sen) dan kun je in de cursus jouw certificaat openen. Op het certificaat komt dan de datum van openen te staan. 

Ik heb een nieuw wachtwoord aangevraagd, maar krijg geen bericht. Wat moet ik doen?

Soms komt mail met wachtwoorden in de spam terecht. Of staat er een verkeerd mailadres in je account. Het beste kun je dan Contact met ons opnemen. Je geeft dan een actueel of ander e-mailadres op, dat passen wij aan in jouw account, zodat je de berichten wel ontvangt.

Hoe krijg ik toegang tot een cursus?

Ga je voor het eerst een cursus in de leeromgeving van het IVM volgen? Dan maak je  eerst een account aan. We gebruiken je gegevens voor het certificaat en de verwerking van de accreditatiepunten. Wil je  er daarom voor zorgen dat je gegevens volledig en juist zijn? 

Nadat je bent in gelogd kun je bij Voucher jouw vouchercode invoeren. De cursus is daarna toegevoegd aan je account. Je vindt deze terug onder 'Mijn cursussen'.

Let op: log je in via een leeromgeving van jouw werkgever en heb je problemen met je account of inloggen? Dan kun je het beste bij je werkgever om hulp vragen.

Kan ik een cursus twee keer doen?

Een cursus kan maar één keer aan je account worden toegevoegd. Je kunt de eindtoets 3x maken (bij sommige cursussen 2x). Je kunt de inhoud van de cursus onbeperkt blijven inzien.

Kan ik de cursus printen?

Printen van een stuk tekst kan via PrintScreen. Een e-learningcursus is niet geschikt om integraal te printen. 

Kan ik tussentijds stoppen?

Je kunt de cursus tussentijds stoppen en later weer verder gaan. De eindtoets kun je niet tussentijds stoppen, deze dien je in één keer af te ronden. 

Wat doe ik als mijn vouchercode niet werkt?

Heb je een vouchercode ontvangen via de organisatie waar je werkt? Dan kun je het beste bij je organisatie doorgeven dat jouw vouchercode niet werkt. Zij kunnen het dan voor je (laten) oplossen. Heb je zelf een vouchercode gekocht? Neem dan direct Contact met ons op.

Hoe is een cursus opgebouwd?

De meeste cursussen bestaan uit de onderdelen:

 • Welkom en informatie over de cursus
 • Een aantal inhoudelijke hoofdstukken met reflectievragen en verwerkingstoetsen
 • Een eindtoets, evaluatie en certificaat
 • Een begrippenlijst
 • Links, literatuur en colofon

Hoe navigeer ik door een cursus?

Klik in het overzichtsscherm op een balk (toggle) om een specifiek hoofdstuk te openen. Met de knoppen Open en Sluit bovenaan open en sluit je alle toggles tegelijk. Lees alle hoofdstukken één voor één door. Binnen een hoofdstuk kun je bladeren met de pijltjes rechtsonder en boven de tekst. Je kunt ook bladeren via de menustructuur links in het scherm. Ben je aan het eind van het hoofdstuk? Je keert dan terug naar het overzichtsscherm van de cursus door te klikken op het pijltje naar boven (Verlaat hoofdstuk). Wil je naar een ander hoofdstuk? Klik dan links in het scherm op de naam van dit hoofdstuk.

Wat zijn reflectievragen?

Soms kom je in een paragraaf een meerkeuzevraag of een open vraag tegen. Beantwoord deze vragen altijd: de toelichting die je krijgt op je antwoord bevat nieuwe lesstof. Je kunt je antwoord op de open vragen intypen in het kader er onder. Bij de meerkeuzevragen geef je toelichting op het antwoord in het kader. Je krijgt feedback zodra je klikt op de knop 'indienen'.

Wat voor toetsen bevat een cursus?

Een cursus kent twee soorten toetsen:

 • Verwerkingstoets, dit is een korte toets aan het eind van elk hoofdstuk.
 • Eindtoets, dit is de afsluitende toets aan het eind van de cursus.

Met een verwerkingstoets test je voor jezelf of je de stof hebt begrepen. Je kunt daar niet voor slagen of zakken.

Voor de eindtoets kun je wel slagen of zakken. Als je slaagt kun je een eigen certificaat downloaden.

Wat zijn de systeemeisen om een cursus goed te volgen?

Om de cursus in deze leeromgeving te kunnen doen heb je nodig:

 • een goede internetverbinding, vast of draadloos
 • een up-to-date webbrowser (Edge, Chrome, Firefox, Opera of Safari)
 • het plaatsen van cookies toestaan
 • het gebruik van Javascript toestaan

Werk je met een laptop, pc of tablet met een internetverbinding, maar ondervind je toch problemen? Neem dan contact op met een deskundige in de buurt, die kan je wellicht helpen. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je contact met ons opnemen op werkdagen via 0888 800 400.

Hoe gebruik ik een vouchercode?

Je gebruikt een vouchercode om voor de eerste keer toegang tot een nieuwe cursus te krijgen. Daarna staat de cursus in je account. Je kunt er dan meteen bij als je bent ingelogd. Heb je al een account? Log dan eerst in. Je ziet links onderaan onder Voucher 'Vul hier uw Vouchercode in'. Klik op 'Invoeren' als je de vouchercode hebt ingevoerd. Heb je nog geen account, dan maak je deze eerst aan via 'Nieuw account aanmaken'

Hoe werkt een toets?

Elke toets bestaat uit een serie (meerkeuze)vragen. Je beantwoordt elke vraag door je antwoord aan te klikken. Daarna klik je op 'Volgende'. Links op het scherm zie je in het blok 'Testnavigatie' welke vragen je beantwoord hebt.

Na het beantwoorden van de laatste vraag krijg je een overzicht te zien. Controleer of achter elke vraag 'Antwoord opgeslagen' staat. Dit betekent dat je de vraag beantwoord hebt. Staat er 'Nog niet beantwoord', dan ontbreekt je antwoord. Klik op het nummer van de vraag om deze te beantwoorden. Klik dan op 'Einde poging' en op 'Bewaar alles en beëindig test'. Je ziet direct je score. Met 'Nakijken beëindigen' ga je terug naar de startpagina van de toets. Afhankelijk van het aantal beschikbare pogingen, kun je nog een poging doen. De hoogste score telt.

Je maakt het nakijken van je antwoorden gemakkelijker door in het blok 'Testnavigatie' te klikken op 'Toon alle vragen op één pagina'. Je krijgt alle vragen op één pagina onder elkaar. Als de vragen nagekeken zijn zie je in het blok 'Testnavigatie' direct welke vragen goed zijn. Het blokje met het nummer van die vraag is dan groen. Het blokje is rood als je de vraag fout had.

Wat is de bedoeling van de verwerkingsvragen?

De verwerkingsvragen kun je onbeperkt opnieuw maken. De scores van deze toetsen tellen niet mee. Deze toetsen zijn bedoeld om voor jezelf vast te stellen in welke mate je de stof (al) beheerst.

Hoe vaak kan ik een eindtoets maken en wanneer ben ik geslaagd?

Bij de meeste cursussen kun je de eindtoets drie keer maken. Je bent geslaagd bij een 7 of hoger. De hoogste score telt. Dus ook als je de eerste keer geslaagd bent maar niet tevreden over jouw cijfer, kun je de toets een tweede of derde keer maken.

Ben je 2x gezakt? Neem de cursus dan eerst nog eens goed door voordat je voor de laatste keer de toets maakt. Daarmee vergroot je de kans dat je de laatste keer wel slaagt.

Ik ben 3x gezakt, wat nu?

Wat vervelend dat je de eindtoets niet gehaald hebt. Je leest hier hoe wij daarmee omgaan.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Ben je klaar met de eindtoets en heb je de evaluatie ingevuld? Dan krijg je toegang tot jouw persoonlijke certificaat. Staan je gegevens fout op het certificaat? Dan staat ze ook fout in je account. Je kunt deze zelf aanpassen. Je kunt het certificaat downloaden, opslaan en printen. Gebruik van een kleurenprinter geeft het beste resultaat. Het certificaat is voor je eigen administratie. Ook kan het zijn dat jouw werkgever hiernaar vraagt.

Hoe werkt Mijn accreditatie?

De meeste cursussen zijn geaccrediteerd. Dat betekent dat het kwaliteitsregister van een beroepsgroep een cursus heeft goedgekeurd en je er accreditatiepunten mee kunt behalen. Je krijgt deze punten alleen als je bent ingeschreven bij een kwaliteitsregister en als je jouw BIG- of registratienummer invoert bij 'Mijn accreditatie', na afronding van de e-learning. Je selecteert de juiste organisatie en vul jouw registratienummer in. Ben je niet ingeschreven bij een kwaliteitsregister? Kies dan N.v.t. en klik op 'Opslaan'. 

Ben je ZZP'er? ZZP'ers in de zorg zijn meestal aangesloten bij KIWA. KIWA is geen beroepsorganisatie maar een keurmerk. KIWA kent geen systeem met accreditatiepunten. Je kunt het certificaat van een behaalde cursus plaatsen in Mijn Keurmerk.

Contact

Laatst gewijzigd op 11 december 2019