Informatiepagina

In het kort

Op deze pagina vind je antwoorden om veel gestelde vragen over onze leeromgeving en e-learningcursussen.

Op deze pagina vind je informatie over de systeemeisen, inloggen en gebruik vouchercode, opbouw van de cursus en antwoorden op veelgestelde vragen van de leeromgeving van het IVM. 

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Heb je al een account in de leeromgeving van het IVM maar weet je dit niet meer? Dan kun je via Wachtwoord vergeten? een nieuw wachtwoord aanvragen. Voer daarvoor je gebruikersnaam in. Je krijgt een bericht op jouw e-mailadres. Daarna kun je inloggen en naar jouw cursus(sen). Heb je al afgeronde cursus(sen) dan kun je in de cursus jouw certificaat openen. Op het certificaat komt dan de datum van openen te staan. 

Ik heb een nieuw wachtwoord aangevraagd, maar krijg geen bericht. Wat moet ik doen?

Soms komt mail met wachtwoorden in de spam terecht. Of staat er een verkeerd mailadres in uw account. Het beste kunt u dan Contact met ons opnemen. U geeft dan een actueel of ander e-mailadres op, dat passen wij aan in uw account, zodat u de berichten wel ontvangt.

Hoe krijg ik toegang tot een cursus?

Gaat u voor het eerst een cursus in de leeromgeving van het IVM volgen? Dan maakt u eerst een account aan. We gebruiken uw gegevens voor het certificaat en de verwerking van de accreditatiepunten. Wilt u er daarom voor zorgen dat uw gegevens volledig en juist zijn? 

Nadat u bent in gelogd kunt u bij Voucher uw vouchercode invoeren. De cursus is daarna toegevoegd aan uw account. U vindt deze terug onder Mijn cursussen.

Let op: logt u in via een leeromgeving van uw werkgever en heeft u problemen met uw account of inloggen? Dan kunt u het beste bij uw werkgever om hulp vragen.

Kan ik een cursus twee keer doen?

Een cursus kan maar één keer aan uw account worden toegevoegd. U kunt de eindtoets 3x maken (bij sommige cursussen 2x). Ook kunt u de inhoud van de cursus onbeperkt blijven inzien.

Kan ik de cursus printen?

Printen van een stuk tekst kan via PrintScreen. Een e-learningcursus is niet geschikt om integraal te printen. 

Kan ik tussentijds stoppen?

U kunt tussentijds stoppen en later weer verder gaan met de cursus. Wij raden u wel aan om de toetsen in een keer af te ronden.

Wat doe ik als mijn vouchercode niet werkt?

Hebt u een vouchercode ontvangen via de organisatie waar u werkt? Dan kunt u het beste bij uw organisatie doorgeven dat uw vouchercode niet werkt. Zij kunnen het dan voor u (laten) oplossen. Heeft u zelf een vouchercode gekocht? Neem dan direct Contact met ons op.

Hoe is een cursus opgebouwd?

De meeste cursussen bestaan uit de onderdelen:

 • Welkom en informatie over de cursus
 • Een aantal inhoudelijke hoofdstukken met reflectievragen en verwerkingstoetsen
 • Een eindtoets, evaluatie en certificaat
 • Een begrippenlijst
 • Links, literatuur en colofon

Hoe navigeer ik door een cursus?

Klik in het overzichtsscherm op een balk (toggle) om een specifiek hoofdstuk te openen. Met de knoppen Open en Sluit bovenaan opent en sluit u alle toggles tegelijk. Lees alle hoofdstukken één voor één door. Binnen een hoofdstuk kunt u bladeren met de pijltjes rechtsonder en boven de tekst. U kunt ook bladeren via de menustructuur links in het scherm. Bent u aan het eind van het hoofdstuk? U keert dan terug naar het overzichtsscherm van de cursus door te klikken op het pijltje naar boven (Verlaat hoofdstuk). Wilt u naar een ander hoofdstuk? Klikt u dan links in het scherm op de naam van dit hoofdstuk.

Wat zijn reflectievragen?

Soms komt u in een paragraaf een meerkeuzevraag of een open vraag tegen. Beantwoord deze vragen altijd: de toelichting die u krijgt op uw antwoord bevat nieuwe lesstof. U kunt uw antwoord op de open vragen intypen in het kader er onder. Bij de meerkeuzevragen geeft u toelichting op het antwoord in het kader. U krijgt feedback zodra u klikt op de knop 'indienen'.

Wat voor toetsen bevat een cursus?

Een cursus kent twee soorten toetsen:

 • Verwerkingstoets, dit is een korte toets aan het eind van elk hoofdstuk.
 • Eindtoets, dit is de afsluitende toets aan het eind van de cursus.

Met een verwerkingstoets test u voor uzelf of u de stof hebt begrepen. U kunt daar niet voor slagen of zakken.

Voor de eindtoets kunt u wel slagen of zakken. Als u slaagt kunt u een eigen certificaat downloaden.

Wat zijn de systeemeisen om een cursus goed te volgen?

Om de cursus in deze leeromgeving te kunnen doen hebt u nodig:

 • een goede internetverbinding, vast of draadloos
 • een up-to-date webbrowser (Edge, Chrome, Firefox, Opera of Safari)
 • het plaatsen van cookies toestaan
 • het gebruik van Javascript toestaan

Werkt u met een laptop, pc of tablet met een internetverbinding, maar ondervindt u toch problemen? Neem dan contact op met een deskundige in de buurt, die kan u wellicht helpen. Komt u er dan nog niet uit, dan kunt u contact met ons opnemen op werkdagen via 0888 800 400.

Hoe gebruik ik een vouchercode?

U gebruikt een vouchercode om voor de eerste keer toegang tot een nieuwe cursus te krijgen. Daarna staat de cursus in uw account. U kunt er dan meteen bij als u bent ingelogd. Hebt u al een account? Log dan eerst in. U ziet links onderaan onder Voucher 'Vul hier uw Vouchercode in'. Klik op 'Invoeren' als u het nummer heeft ingevoerd. Heeft u nog geen account, dan maakt u deze eerst aan via 'Nieuw account aanmaken'

Hoe werkt een toets?

Elke toets bestaat uit een serie (meerkeuze)vragen. U beantwoordt elke vraag door uw antwoord aan te klikken. Daarna klikt u op 'Volgende'. Links op het scherm ziet u in het blok 'Testnavigatie' welke vragen u beantwoord heeft.

Na het beantwoorden van de laatste vraag krijgt u een overzicht te zien. Controleer of achter elke vraag 'Antwoord opgeslagen' staat. Dit betekent dat u de vraag beantwoord heeft. Staat er 'Nog niet beantwoord', dan ontbreekt uw antwoord. Klik op het nummer van de vraag om deze te beantwoorden. Klik dan op 'Einde poging' en op 'Bewaar alles en beëindig test'. U ziet direct uw score. Met 'Nakijken beëindigen' gaat u terug naar de startpagina van de toets. Afhankelijk van het aantal beschikbare pogingen, kunt u nog een poging doen. De hoogste score telt.

U maakt het nakijken van uw antwoorden gemakkelijker door in het blok 'Testnavigatie' te klikken op 'Toon alle vragen op één pagina'. U krijgt alle vragen op één pagina onder elkaar. Als de vragen nagekeken zijn ziet u in het blok 'Testnavigatie' direct welke vragen goed zijn. Het blokje met het nummer van die vraag is dan groen. Het blokje is rood als u de vraag fout had.

Wat is de bedoeling van de verwerkingsvragen?

De verwerkingsvragen kunt u onbeperkt opnieuw maken. De scores van deze toetsen tellen niet mee. Deze toetsen zijn bedoeld om voor uzelf vast te stellen in welke mate u de stof (al) beheerst.

Hoe vaak kan ik een eindtoets maken en wanneer ben ik geslaagd?

Bij de meeste cursussen kunt u de eindtoets drie keer maken. U bent geslaagd bij een 7 of hoger. De hoogste score telt. Dus ook als u de eerste keer geslaagd bent maar niet tevreden over uw cijfer, kunt u de toets een tweede of derde keer maken.

Bent u 2x gezakt? Neem de cursus dan eerst nog eens goed door voordat u voor de laatste keer de toets maakt. Daarmee vergroot u de kans dat u de laatste keer wel slaagt.

Ik ben 3x gezakt, wat nu?

Wat vervelend dat u de eindtoets niet gehaald hebt. U leest hier hoe wij daarmee omgaan.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Bent u klaar met de eindtoets en hebt u de evaluatie ingevuld? Dan krijgt u toegang tot uw persoonlijke certificaat. Staan uw gegevens fout op het certificaat? Dan staat ze ook fout in uw account. U kunt deze zelf aanpassen. U kunt het certificaat downloaden, opslaan en printen. Gebruik van een kleurenprinter geeft het beste resultaat. Het certificaat is voor uw eigen administratie. Ook kan het zijn dat uw werkgever hiernaar vraagt.

Hoe werkt Mijn accreditatie?

De meeste cursussen zijn geaccrediteerd. Dat betekent dat het kwaliteitsregister van een beroepsgroep een cursus heeft goedgekeurd en u er accreditatiepunten mee kunt behalen. U krijgt deze punten alleen als u bent ingeschreven het dit kwaliteitsregister en als u uw BIG- of registratienummer in uw account hebt gezet. U selecteert de juiste organisatie en vult uw registratienummer in. Bent u niet ingeschreven bij een kwaliteitsregister? Kies dan N.v.t. en klik op 'Opslaan'. 

Bent u ZZP'er? ZZP'ers in de zorg zijn meestal aangesloten bij KIWA. KIWA is geen beroepsorganisatie maar een keurmerk. KIWA kent geen systeem met accreditatiepunten. U kunt het certificaat van een behaalde cursus plaatsen in Mijn Keurmerk.

Contact