Nieuws

In het kort

Een serie podcasts over de geschiedenis en toekomst van medicijnen. In het kader van ons 25-jarig bestaan.

MedicijnCast is een serie podcasts over de geschiedenis en toekomst van medicijnen. Gemaakt in het kader van ons 25-jarig bestaan. In elke MedicijnCast spreekt Menno van Woerkom met twee gasten. De eerste aflevering gaat over zware pijnstillers en sluit goed aan bij het project over verantwoord gebruik van opioïden dat het IVM uitvoert in opdracht van het ministerie van VWS. 

Beluister de podcasts via je favoriete podcast-app (Google, Apple, Spotify of Podbean) of via deze link.

In deze serie verschenen:

#1 Zware pijnstillers 

De afgelopen jaren zijn we anders naar pijn gaan kijken. Het gebruik van zware pijnstillers nam toe. Wat zijn de voor- en nadelen van deze medicijnen? Hoe kunnen we het gebruik hiervan veilig houden? En hoe stop je met deze middelen? Hierover vertellen Maarten Mensink, anesthesioloog en pijnarts bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Anke Lambooij, apotheker bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

#2 Marketing van nieuwe medicijnen 

De tijd dat huisartsen vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie in hun praktijk ontvingen lijkt voorbij. Wanneer kwam de kentering? Wat kwam ervoor in de plaats? En heeft de onafhankelijke artsenbezoeker de toekomst? Hierover vertellen Bram Smits, huisarts in Hoevelaken en Ruud Coolen van Brakel, directeur bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

Binnenkort te beluisteren (verschijningsdatum augustus en september): 

#3 Toezicht op veilig medicijngebruik

#4 Biologische medicijnen

Contact