Nieuws

In het kort

Een podcast waarin het IVM actuele onderwerpen over goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland verder uitdiept. 

MedicijnCast is een serie podcasts van het IVM waarin we actuele onderwerpen over goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland verder uitdiepen. De eerste serie is gemaakt in 2020 in het kader van ons 25-jarig bestaan. In deze serie sprak Menno van Woerkom met gasten over de geschiedenis en toekomst van medicijnen. Nieuw sinds 2021 is de serie ‘Desinformatie in coronatijd’.

2021: Desinformatie in coronatijd

Anderhalf jaar in een pandemie heeft ons veel geleerd. Massa’s kennis bijvoorbeeld. Ongekend snel ontwikkelde vaccins maar ook dat de wetenschap het soms moest afleggen tegen moedwillige desinformatie en fake news. Hoe zijn we daarmee omgegaan en hoe doen we dat in de toekomst beter?

In acht podcasts spreekt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, met deskundigen die hiermee hebben moeten worstelen.

Beluister de podcasts via je favoriete podcast-app (Google, Apple, Spotify of Podbean) of via deze link.

#8 Desinformatie in coronatijd - met Agnes Kant

In deze aflevering is de directeur van het IVM in gesprek met Agnes Kant over desinformatie in coronatijd. Sinds 2013 is Agnes Kant directeur van het Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins, én geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en genereert en verspreidt kennis hierover. Kijk voor meer informatie op www.lareb.nl.  

#7 Desinformatie in coronatijd - met Meggy Hurenkamp 

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, in gesprek met Meggy Hurenkamp over desinformatie in coronatijd. Meggy Hurenkamp is werkzaam als huisarts bij SGE Woensel in Eindhoven.

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, spreekt deze aflevering met Catherine de Jong over desinformatie in coronatijd. Catherine de Jong is anesthesioloog, heeft de opleiding tot intensive care arts afgerond  en is 12 jaar werkzaam geweest bij een verslavingskliniek. Momenteel werk zij als anesthesioloog bij kindertandartspraktijken. Daarnaast is zij al 15 bestuurslid bij de Vereniging tegen de kwakzalverij. Als secretaris krijgt zij veel brieven van mensen die benadeeld zijn of schade hebben opgelopen door alternatieve behandelwijzen. Alternatieve behandelaren zijn een bron van desinformatie als het gaat om  gezondheid en behandeling van ziektes en kwalen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij probeert die desinformatie te bestrijden door correcte informatie te publiceren op www.kwakzalverij.nl.   

#5 Desinformatie in coronatijd - met Rudy Bouma

Coolen van Brakel spreekt in aflevering vijf met Rudy Bouma over desinformatie in coronatijd. Rudy Bouma werkt sinds 2000 als verslaggever voor het actualiteitenprogramma Nieuwsuur en diens voorloper NOVA (NTR/VARA). Kijk voor meer informatie op http://rudybouma.nl/.

#4 Desinformatie in coronatijd - met Aliëtte Jonkers

Coolen van Brakel spreekt in aflevering vier met Aliëtte Jonkers over desinformatie in coronatijd. Aliëtte Jonkers (1970) is medisch journalist voor vaktijdschriften, dagbladen en publiekstijdschriften. In 2015 won ze de VWN Publicatieprijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie: het artikel ‘Met de hand op het hart’ over reanimeren en de angst om een kasplantje te worden. Met dit artikel werd zij tevens voorgedragen voor de titel ‘European Science Writer of the Year’. Ook is ze docent Bronnenselectie en -onderzoek aan de opleiding wetenschapsjournalistiek.nl. Naast journalist is Aliëtte soms ook dagvoorzitter en gespreksleider op medische symposia, congressen en andere vak- en publieksevenementen in de gezondheidszorg. Kijk voor meer informatie op www.aliettejonkers.nl.

#3 Desinformatie in coronatijd - met Thomas Dorlo

Ruud Coolen van Brakel spreekt deze aflevering met Thomas Dorlo. Thomas Dorlo is naast senior onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut ook bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (www.kwakzalverij.nl). 

#2 Desinformatie in coronatijd  - met Jan Benedictus 

In deze aflevering is de directeur van het IVM in gesprek met Jan Benedictus over desinformatie in coronatijd. Jan Benedictus is programmamanager bij de Patiëntenfederatie Nederland. Meer weten over Patiëntenfederatie Nederland? Kijk op www.patientenfederatie.nl

#1 Desinformatie in coronatijd - met Marjolein van Egmond

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, is in deze aflevering in gesprek met Marjolein van Egmond. Prof. dr. Marjolein van Egmond is hoogleraar Immunologie bij Amsterdam UMC, gespecialiseerd op antistoffen en woordvoerster van de Nederlandse vereniging voor Immunologie. Afgelopen jaar is zij ook bekend geworden van filmpjes op YouTube en andere kanalen over vaccins en het vaccinatieprogramma. Kijk voor meer informatie op www.vumc.nl.

 

2020: MedicijnCast 

Beluister de podcasts via je favoriete podcast-app (Google, Apple, Spotify of Podbean) of via deze link.

In deze serie verschenen:

#1 Zware pijnstillers 

De afgelopen jaren zijn we anders naar pijn gaan kijken. Het gebruik van zware pijnstillers nam toe. Wat zijn de voor- en nadelen van deze medicijnen? Hoe kunnen we het gebruik hiervan veilig houden? En hoe stop je met deze middelen? Hierover vertellen Maarten Mensink, anesthesioloog en pijnarts bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Anke Lambooij, apotheker bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. 

#2 Marketing van nieuwe geneesmiddelen 

De tijd dat huisartsen vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie in hun praktijk ontvingen lijkt voorbij. Wanneer kwam de kentering? Wat kwam ervoor in de plaats? En heeft de onafhankelijke artsenbezoeker de toekomst? Hierover vertellen Bram Smits, huisarts in Hoevelaken en Ruud Coolen van Brakel, directeur bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

#3 Toezicht op veilig medicijngebruik

In de gezondheidszorg worden veel medicijnen gebruikt. Soms gaat er wel eens iets mis, zowel thuis als in zorginstellingen. Hoe kun je medicatiefouten in zorginstellingen voorkomen? En hoe zorgen we ervoor dat we van deze fouten leren? Hierover vertellen Annelies Baars, coördinerend specialistisch inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Els Dik, apotheker en adviseur bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

#4 Biologische medicijnen

Voor chronische aandoeningen zoals reuma en colitis ulcerosa schrijven artsen steeds vaker biologische medicijnen voor. Deze medicijnen zijn soms een laatste redmiddel voor de patiënt. Wat zijn biologische medicijnen? En hoe houden ziekenhuizen de kosten daarvan beheersbaar?

Hierover vertellen Hanneke Voorneveld, verpleegkundig specialist reumatologie in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam en professor Arnold Vulto, voormalig ziekenhuisapotheker bij het Erasmus MC en adviseur van het IVM-project Biosimilars op Maat.
 

Contact

Laatst gewijzigd op 28 juli 2021