Nieuws

In het kort

Ouders die hun kind niet willen vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het IVM in EenVandaag.

Ouders die hun kind niet willen vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het IVM in EenVandaag.

“Het niet laten inenten van kinderen, moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen.” 

Ook Boink, vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren.  

Het aantal ouders dat weigert om hun kind in te enten tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond groeit in rap tempo. Ook in grote steden als Utrecht daalt op sommige plekken de vaccinatiegraad hierdoor al onder 90%. Een percentage waarbij de volksgezondheid ernstig in het geding komt.

Ruud Coolen-van Brakel van het IVM vindt de situatie zo ernstig dat tijd van vrijblijvendheid wat hem betreft voorbij is. Coolen-van Brakel pleit voor een boetesysteem voor ouders die weigeren hun kind te vaccineren.

Weigeren moet financiële consequenties hebben

“Wat je zou moeten doen is dat je tegen ouders zegt dat het consequenties heeft als je je kind niet laat vaccineren. Op het moment dat ouders hun kinderen niet laten inenten betekent dat een korting op de kinderbijslag. Dat klinkt misschien als een perverse prikkel, maar als het werkt, dan werk het.”

Ook Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK is voor strenger beleid ten aanzien van weigerende ouders. Ouders zouden verplicht moeten worden te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat.

Vaccinatiebewijs kinderopvang

Jellesma: "Ik weet dat veel kinderdagverblijven er naar informeren, maar als ouders zeggen “ dat is privé, het gaat je niks aan”, dan sta je als crèche met lege handen.”

Jellersma denkt dat dit probleem makkelijk op te lossen is. “In de kinderopvang heeft iedere medewerker een VOG, dat is ook een hoop gedoe. Waarom zou je dan niet iedere ouder om een vaccinatiebewijs kunnen vragen? Zo moeilijk is dat niet.”

Indianenverhalen stoppen

Het IVM ergert zich ook aan alle desinformatie die er online wordt verspreid over dit onderwerp. Coolen-van Brakel: “Er gaan ongelooflijk veel indianenverhalen rond over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn voor kinderen op internet. Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegen in gaan”.

In 14 landen Europa vaccineren al verplicht

In 14 Europese landen geldt al voor één of meerdere vaccinaties een vaccinatieplicht. In Australië kent men een systeem waarbij weigerende ouders gekort worden op hun kinderbijslag. Ook wel bekend onder de naam 'no jab, no pay' ('geen prik, geen geld').

Onlangs bleek al uit een peiling van het EenVandaag opiniepeiling dat een fikse meerderheid van de Nederlanders best te porren is voor zo’n vaccinatieplicht. In dit onderzoek gaf 57% aan daar voorstander van te zijn. 33% zag zo’n verplichting niet zitten.

In het najaar komt staatssecretaris Paul Blokhuis met een uitgebreid plan om het aantal vaccinaties omhoog te schroeven. 

Radio EenVandaag, vanmiddag om 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

EenVandaag, vandaag om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

 

Laatst gewijzigd op 23 oktober 2018