Nieuws

In het kort

In nummer 48 van het Pharmaceutisch Weekblad verscheen het artikel ‘Nieuw bij ernstig astma: monoklonale antilichamen’. Een bijdrage door IVM-collega's Linda Kok en Marcel Stroo. Linda is werkzaam als arts en adviseur en Marcel is apotheker en adviseur bij het IVM.

Nieuwe monoklonale antilichamen zijn de afgelopen jaren op de markt gekomen die voor bepaalde patiënten met ernstig astma een aanvulling kunnen zijn op de bestaande behandeling. Het eerste middel was omalizumab, daarna verschenen mepolizumab, reslizumab, benralizumab en dupilumab. Het advies is de behandeling met deze middelen vier tot zes maanden na het starten te evalueren.

De richtlijn Diagnostiek en behandeling van ernstig astma (2020) van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) beschrijft dat de term ‘ernstig astma’ voorbehouden moet blijven aan patiënten: bij wie de diagnose astma objectief is vastgesteld, bij wie comorbiditeit zo goed mogelijk is behandeld, bij wie schadelijke omgevingsfactoren zoveel mogelijk zijn verwijderd, die desondanks nog steeds last hebben van veel astmasymptomen en/-of ≥2 astma-aanvallen per jaar en die meer dan zes maanden zijn behandeld met hoge doses inhalatiecorticosteroïd (ICS) én luchtwegverwijder en een goede therapietrouw én inhalatietechniek hebben [1].

Van alle astmapatiënten heeft naar schatting 3 tot 4% ernstig astma [2]. Bij ernstig astma zijn verschillende vormen te onderscheiden. Dit onderscheid vindt plaats aan de hand van klinische parameters zoals totaal-immunoglobuline E (IgE), uitgeademde stikstofoxide of bloed/-sputum-eosinofielen [1].

Tot de monoklonale antilichamen bij ernstig astma horen omalizumab, dupilumab en de IL5-remmers. In de tabel staan deze middelen met een aantal eigenschappen vermeld.

Lees het complete artikel via onderstaande button.


Het artikel 'Nieuw bij ernstig astma: monoklonale antilichamen' is verschenen in de laatste editie van het Pharmaceutisch Weekblad (nummer 48).

 

Literatuur:
  1. Diagnostiek en behandeling van ernstig astma. Utrecht: NVALT, 2020. Zie richtlijnendatabase.nl.
  2. Hekking PP, Wener RR, Amelink M, Zwinderman AH, et al. The prevalence of severe refractory asthma. J Allergy Clin- Immunol 2015;135(4):896-902.
  3. Geneesmiddelinformatiebank. Utrecht: CBG, 2021. Geraadpleegd: 9 augustus 2021.
  4. Informatorium Medicamentorum. Den Haag: KNMP, 2021. Geraadpleegd: 9 augustus 2021.
  5. Medicijnkosten. Diemen: Zorginstituut Nederland, 2021. Geraadpleegd 9 augustus 2021. Zie www.medicijnkosten.nl.

Contact

Downloads

Pharmaceutisch Weekblad - Nieuw bij ernstig astma: monoklonale antilichamen
Download
Dit artikel is verschenen in nummer 48 van het Pharmaceutisch Weekblad.

Laatst gewijzigd op 7 december 2021