Deze nieuwe e-learning voor onder andere apothekers, huisartsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners bespreekt de effectiviteit, bijwerkingen, contra-indicaties en interacties, gebruiksvoorschriften en kosten en vergoedingsvoorwaarden van GLP1-agonisten. Wil je ook meer weten over SGLT2-remmers? In januari is de cursus SGLT2-remmer bij diabetes mellitus type 2 verschenen.
IVM en Kleemans Organisatieadvies geven in mei en juni twee keer de training PRISMA analyse voor beleids- en kwaliteitsmedewerkers en apothekers. PRISMA is een veelgebruikte methodiek voor incidenten-analyse. Bijzonder aan de training is dat de hele training is opgebouwd rondom medicatie-incidenten én dat we beleids- en kwaliteitsmedewerkers van harte uitnodigen om deze training samen met hun beleverend apotheker te volgen. Leren van fouten en écht verbeteren van de medicatieveiligheid in de organisatie vraagt immers een goed samenspel tussen je apotheek en je organisatie. Kom je samen? Dan krijg je 10% korting op de cursusprijs.
Met het Coronanieuws ben je in ongeveer 10 minuten bijgepraat over de laatste stand van zaken rondom geneesmiddelen, vaccins en het coronavirus. In deze aflevering nieuws over o.a. tixagevimab/cilgavimab, bloedplaatjesremmers, boosters, bijwerkingen en zwangerschap. Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.
Sacubitril/valsartan en enalapril hebben een vergelijkbaar effect op slaapapneu bij patiënten met hartfalen met verminderde ejectie fractie. Dat blijkt uit een subanalyse van een gerandomiseerde dubbelblinde klinische studie.
“Januvia (sitagliptine) wederom opgenomen in NHG Standaard DM TII 2021”. Dit is de kop van een advertentie over DPP4-remmer sitagliptine. Klopt de claim dat DPP4-remmer sitagliptine in de nieuwe NHG-Standaard staat? Het IVM factcheckte deze bewering.
In dit journaal besteden we onder andere aandacht aan hypomagnesiëmie bij protonpompremmers, ondansetron bij kinderen met gastro-enteritis en de landelijke campagne Maagklachten.
Het programma 'Doen of laten?' is een landelijke campagne gestart om de zorg voor patiënten met maagklachten te verbeteren. Bij veel patiënten worden maagklachten veroorzaakt door hun leefstijl, maar zowel patiënten als huisartsen besteden hier niet altijd voldoende aandacht aan. Vaak wordt overgegaan tot het voorschrijven van medicatie of het verwijzen voor een gastroscopie, terwijl ondersteuning bij een verandering van leefstijl, zorg is die beter past. Ook aan de slag met het verbeteren van de zorg voor patiënten met maagklachten? Maak dan gebruik van onze FTO-materialen:
Maagklachten
Preventie van onterecht chronisch gebruik protonpompremmers
Preventie maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik