Ga naar medicijngebruik.nl
Nieuwsbrief IVM

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

03 oktober 2022

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

E-learning Antibiotica-allergie

Om bacteriële infecties te bestrijden zijn antibiotica belangrijk. Sommige patiënten zijn echter allergisch voor een antibioticum. Dan zoekt de arts naar een alternatief middel. Maar het alternatieve middel werkt soms minder of geeft meer bijwerkingen met als gevolg ziekenhuisopname of antibioticaresistentie. Onterechte antibiotica-allergieregistraties wil je daarom voorkomen.

In deze nieuwe e-learning voor krijg je als apothekersassistenten, praktijkassistenten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen uitleg over herkennen van een antibiotica-allergie en bijwerkingen door een antibioticum.

Bestel nu

E-learning Nieuwe insulines bij diabetes mellitus type 2

Deze nieuwe e-learning voor onder andere apothekers, huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen bespreekt de effectiviteit, bijwerkingen, contra-indicaties & interacties, gebruiksvoorschriften, kosten en vergoedingsvoorwaarden van de nieuwe kort- en langwerkende insulines. Wil je ook meer weten over de nieuwe insulines? Volg dan deze nieuwe e-learning.

Meer weten of bestellen?


Monitor Voorschrijven Huisartsen diabetes mellitus type 2

Weet je welk middel het vaakst wordt ingezet in stap 3 van de behandeling van diabetes mellitus type 2? Deze themarapportage laat zien welke keuzes landelijk en regionaal worden gemaakt bij het voorschrijven van bloedglucoseverlagende middelen en insulines. Extra aandacht gaat dit jaar uit naar de SGLT2-remmers. Met de themarapportage en de SFK webrapportage kunnen artsen, apothekers en regionale samenwerkingsverbanden aan de slag.

Meer weten?

Coronanieuws 30 september

In deze editie van het Coronanieuws informeren we je over onder de invloed van vaccins op de menstruatie, overige bijwerkingen, registratienieuws en de suppletie met vitamine D. Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Bekijken

Medicijnjournaal september

In dit journaal besteden we onder andere aandacht aan oneigenlijk gebruik methylfenidaat, behandeling van psoriasis en eczeem en stoppen met roken.

Bekijk nu

Cholesterolverlager bempedoïnezuur

Nieuw op onze website: nu ook neutrale en actuele informatie over de cholesterolverlager bempedoïnezuur.

Lees meer


Nieuwe MOVIE’s

De MOVIE Biosimilar insuline glargine vergelijkt het aandeel van biosimilar insuline glargine ten opzichte van alle langwerkende insulines. Benieuwd hoe vaak biosimilar insuline glargine in de loop van de jaren is voorgeschreven in jouw regio? Check dan deze MOVIE.

Wil je weten hoe het gebruik van Nieuwere langwerkende insulines zich in jouw regio heeft ontwikkeld? Bekijk deze MOVIE. In bijna alle regio’s hebben nieuwere insulines een substantieel aandeel (> 20%) in het totale gebruik van (middel)langwerkende insulines. In de regio’s Almelo, Joure en Drachten is het aandeel fors hoger (= 60%).

Overzicht MOVIE’s

Antipsychotica: medicijnteksten aangepast

Per 1 oktober zijn er van 25 antipsychotica medicijnen nieuwe informatieteksten beschikbaar op Rij veilig met medicijnen. Het IVM werkt hierin samen met de KNMP, die de informatieteksten ontwikkelt. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM algemene informatie over de invloed van medicijnen op de rijvaardigheid.

Lees meer

DITSMI implementatieproject

De DITSMI-aanpak (multidisciplinaire aanpak voor mensen met een ernstige psychische aandoening gericht op medisch, maatschappelijk en sociaal herstel) wordt de aankomende tijd breed geïmplementeerd. Het project vindt plaats met ondersteuning van ZonMw en het Trimbos-instituut. Het implementatieproject (2022-2024) bestaat uit diverse onderdelen. Eén onderdeel is een cyclisch actieonderzoek bij de GGZ-organisaties Altrecht, Lentis, Emergis en GGzE. Dit wordt uitgevoerd door het IVM.

Lees meer

Nieuwe en herziene FTO-materialen beschikbaar

Nieuw is de FTO-module met bijbehorende presentatie over Elektrolytstoornissen. Deze bevat een korte online kennistoets ter voorbereiding op het FTO. Daarnaast hebben wij de FTO-materialen over Soa en PrEP en De overgang herzien. Staat je FTO binnenkort in het teken van begeleiding bij het stoppen met roken? Maak dan gebruik van deze materialen. Je kunt de FTO-materialen gratis downloaden na inloggen.

FTO-werkmaterialen

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser