Informatiepagina
Therapiekeuze bij diabetes mellitus type 2 (2021)
In het kort
De themarapportage Diabetes van de Monitor Voorschrijven Huisartsen brengt de therapiekeuze bij patiƫnten met diabetes mellitus type 2 in kaart. In de nieuwste rapportage is extra aandacht besteed aan de SGLT2-remmers.
Gebruik SGLT2-remmers
In 2021 hebben SGLT2-remmers een prominente plaats gekregen in de behandeling van zeerhoogrisicopatiënten met diabetes mellitus type 2. Ook zijn de SGLT2-remmers als vergoede behandeling beschikbaar gekomen voor patiënten met bepaalde vormen van hartfalen. Deze wijzigingen in richtlijnen en vergoedingsvoorwaarden zijn terug te zien in de sterke stijging van het aantal nieuwe gebruikers van SGLT2-remmers vanaf augustus 2021.
Therapiekeuze stap 2
In 2021 voegden huisartsen bij ruim 40.000 patiënten met monotherapie metformine een tweede bloedglucoseverlagend middel toe. Bij 80,3 procent van de patiënten was dat een SU-derivaat. Het aandeel patiënten dat een SGLT2-remmer ging gebruiken naast monotherapie metformine steeg van 1,6 procent in 2020 naar 4,1 procent in 2021.
Therapiekeuze stap 3
In 2021 waren er 20.000 patiënten met metformine en een SU-derivaat bij wie de huisarts een derde bloedglucoseverlagend middel toevoegde. Bij 35,1 procent van de patiënten was dat een DPP4-remmer. Het middel van eerste keus, namelijk insuline, werd bij 26,9 procent van de patiënten gekozen. Bij 23,1 procent van de patiënten is gekozen voor een GLP1-agonist en bij 14,9 procent voor een SGLT2-remmer.
(Middel)langwerkende insulines
Bij ruim 15.000 patiënten voegde de huisarts in 2021 een (middel)langwerkende insuline toe aan de behandeling met één of meerdere bloedglucoseverlagende middelen. De huisarts koos bij 27,7 procent van de patiënten het voorkeursmiddel NPH-insuline volgens de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2021). Bij meer dan de helft van de patiënten werd gekozen voor een tweede keus insuline. Huisartsen voegden niet-aanbevolen insulines (insuline glargine 300 E/ml en insuline degludec) toe bij 20,2 procent van de patiënten.
Meest voorgeschreven categorie insuline bij patiënten met diabetes mellitus type 2 (2021)
Aan de slag
De themarapportage geeft aanwijzingen waar de regionale samenwerkingsverbanden, zoals zorggroepen, actie kunnen ondernemen. Met de lokale cijfers en patiëntenlijsten die apothekers kunnen opvragen bij SFK en de ondersteunende materialen van het IVM kunnen zij samen met artsen aan de slag.
Infographic Diabetes
Naast de themarapportage heeft het IVM ook een infographic ontwikkeld. Download de infographic voor een korte en visuele weergave van de landelijke en regionale trends bij het voorschrijven van geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 in de eerste lijn. De beschrijving van de trends is bedoeld voor het evalueren of inzetten van nationaal of regionaal beleid. Het uiteindelijke doel van de MVH is bewustwording van en, indien aan de orde, aanpassing van het voorschrijfgedrag.
Downloads
Themarapportage Diabetes mellitus Monitor Voorschrijven Huisartsen 2021
DownloadInfographic Diabetes mellitus
DownloadLaatst gewijzigd op 9 december 2022