Informatiepagina

In het kort

Een bezoek van een onafhankelijk artsenbezoeker aan de huisartsenpraktijk geeft je feedback op je voorschrijven.

Een bezoek van een onafhankelijk artsenbezoeker aan de huisartsenpraktijk geeft je feedback op je voorschrijven. Het IVM biedt dit scholingstraject aan onder de naam academic detailing. De onafhankelijk artsenbezoeker helpt je het voorschrijfgedrag op een simpele manier inzichtelijk te maken.

Het doel van de onafhankelijk artsenbezoeker?

Door objectieve richtlijnen op de praktijk toe te passen, willen we artsen ondersteunen in het maken van rationele keuzes uit de farmacotherapeutische mogelijkheden.

Het IVM kan onafhankelijke artsenbezoekers inzetten om de individuele scores op de benchmark te bespreken en te vergelijken met het landelijke beeld. Een jaar later wordt de huisarts en de FTO-groep opnieuw bezocht om de benchmark te bespreken.

Ruim 40 huisartsen realiseerden door deze aanpak een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit en doelmatigheid van het voorschrijven. 

Ook met een onafhankelijk artsenbezoeker werken?

Dat kan. Neem contact op via oa@medicijngebruik.nl.

  • Zilveren Kruis vergoedt de kosten van de artsenbezoeker aan de huisarts.
  • VGZ nodigt geselecteerde huisartsenpraktijken uit om een onafhankelijk artsenbezoeker in te zetten.

 

''Het is leuk om eens kritisch naar jezelf te kijken en stil te staan bij waarom je op een bepaalde manier voorschrijft''.

''Het kan natuurlijk zo zijn dat je in specifieke gevallen afwijkt van de standaarden, daar is begrip voor, de insteek is om het zo goed als mogelijk én verder te optimaliseren.'' 

Lees meer over de ervaringen van twee huisartsen.