E-learning

In het kort

Deze cursus geeft voorschrijvers en apothekers voldoende kennis om patiënten op een veilige manier te behandelen met opioïden. Ook gaat de cursus in op de begeleiding bij afbouw en staken. Dit is een basiscursus en daarmee minder geschikt voor anestesiologen en pijnverpleegkundigen.

Voor wie

Apothekers, Artsen, Huisartsen, Specialisten ouderengeneeskunde, Tandartsen, Verpleegkundig specialisten, Ziekenhuisapothekers, Artsen voor verstandelijk gehandicapten, PA's (physician assistants)

In de sectoren

Ziekenhuis, Huisartsenpraktijk, Openbare apotheek, Apotheek, Apotheekhoudende huisartsenpraktijk, Verpleeghuis, Poliklinische apotheek

Duur

1,5 uur

Accreditatie

ABAN:  1,5 punten

ABC 1:  1,5 punten

KNMP:  1,5 punten

NAPA:  2 punten

NVZA:  2 punten

Register Verpleegkundig Specialisten:  2 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 60%

Professionaliteit en kwaliteit: 40%

Kosten

Gratis

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Opioïden - Voorschrijvers en apothekers

Gratis

Deze cursus krijgt nieuwe inhoud omdat de nieuwe NHG-standaard Pijn binnenkort verschijnt. Je hebt tot 31-12-2021 om de huidige versie af te ronden en accreditatiepunten te halen.

Inhoud

Weet jij wanneer je extra voorzichtig moet zijn bij het voorschrijven van opioïden? Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis om patiënten op een veilige manier met opioïden te behandelen. Je weet bij welke vormen van opioïden een goede keus zijn. Aan de hand van casuïstiek gaan we in op de problemen die je als voorschrijver of apotheker kan tegenkomen bij het gebruik van opioïden, zoals hyperalgesie, tolerantie en verslaving. Ook leer je hoe je gebruikers die willen stoppen met opioïden kunt begeleiden.

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis om patiënten op een veilige manier met opioïden te behandelen. Na afronding van deze cursus ken je:

  • verschillende vormen van pijn en hun behandeling
  • de plaats van opioïden in de behandeling van pijn
  • de bijwerkingen van opioïden

Kun je

  • patiënten voorlichten over het veilig gebruiken van opioïden
  • potentieel gevaarlijk gebruik van opioïden herkennen
  • patiënten begeleiden bij het afbouwen van opioïden

Bijzonderheden

Deze cursus is een basiscursus en daarmee minder geschikt voor bijvoorbeeld pijnconsulenten en anesthesiologen. De cursus is nieuw ontwikkeld in 2019 in het kader van het project Taakgroep Gepast gebruik van opioïden. Het IVM heeft hiervoor samengewerkt met het NHG, de NVA, de VVGN, de KNMP, de NVZA en Patiëntenfederatie Nederland.

Voor praktijkmedewerkers en apotothekersassistenten bestaat een aparte cursus Opioïden - Praktijkmedewerkers en apothekersassistenten.

Een cursusversie kan maar één keer in een account op onze leeromgeving geactiveerd worden. Na een revisie kun je een cursus wel opnieuw activeren. De structuur en inhoud is dan vernieuwd. Heb je deze cursus na juni 2020 al een keer besteld en geactiveerd? Dan adviseren we je om een andere cursus te bestellen. Klik hier voor onze keuzehulp per sector.

Contact

Laatst gewijzigd op 9 november 2021