Online

In het kort

In deze online nascholing bespreken begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen met elkaarĀ hoe zij omgaan met medicijnen. Hoe werkt het medicatieprotocol? Wat is niet duidelijk voor je? Wie is waar verantwoordelijk voor? Cursisten geven de nascholing een 8,3.

Voor wie

Aandachtsvelders medicatieveiligheid, Agogisch en maatschappelijk medewerkers, Begeleiders, Teammanagers, Verpleegkundigen, Verzorgenden, Wijkverpleegkundigen

In de sectoren

Ouderenzorg, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, GGZ en RIBW, Jeugdzorg

Duur

1 dagdeel

Groepsgrootte

Maximaal 16

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V:  3 punten

Registerplein deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen:  3,5 punten

Registerplein deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen:  3,5 punten

Registerplein, deskundigheidsbevordering cliĆ«ntondersteuners:  3,5 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 60%

Samenwerking: 40%

Kosten

€ 1.525,00 per groep (vrij van BTW)

Beschikbare data

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een bericht naar info@ivm.nl en om welke nascholing het gaat.

Deze nascholing is ook op locatie te volgen, de beschikbare data vind je op onze website

Inhoud

Kennis over medicijnen is belangrijk. Voor een veilig medicatieproces is het ook nodig om eens wat dieper in te gaan op de vraag hoe je tijdens je werk omgaat met de medicijnen. Hoe werkt het medicatieprotocol in de praktijk? Welke onduidelijkheden heb je over het medicatieproces? Hoe ga je om met het eigen beheer bij medicatie-BEM? Hoe verloopt de samenwerking met bijvoorbeeld artsen en apotheek? Wie is eigenlijk waar verantwoordelijk voor? En ook: hoe ga je om met storingen tijdens de medicatieronde? Hoe controleer je de medicijnen en hoe teken je af, wat doe je als je geen toedienlijst hebt of als er wijzigingen zijn? 

Tijdens deze online nascholing verken je interactief, met je collega’s en onder leiding van een deskundige docent, de landelijke regels en het eigen medicatiebeleid. Je krijgt meer inzicht in het medicatieproces van je organisatie. Dat helpt je om veilig veilig om te gaan met de medicijnen van je cliënten.

Vanuit zelf ingebrachte praktijksituaties en andere voorbeelden bespreken we de regels en vooral hoe je zorgt dat je team deze kan toepassen in de - soms weerbarstige - praktijk. De nascholing heeft desgewenst een train-de-trainer opzet, zodat de deelnemers tools hebben om hun team zelf verder te scholen. Uitgangspunt zijn de 'Veilige principes in de medicatieketen' van maart 2012, opgesteld door het Platform Medicatieveiligheid.

Resultaat

Na afloop van de online nascholing maak je een plan van aanpak om de medicatieveiligheid te verbeteren. Je weet hoe je het medicatiebeleid kunt uitvoeren. En hoe je de taakverdeling op het gebied van medicatieveiligheid regelt, ook met de apotheek en de huisarts. Je kunt de 'Veilige principes' toepassen in de praktijk.

Voor aandachtsvelders en wijkverpleegkundigen: je hebt de handvatten om je team te scholen op veel voorkomende praktische aspecten van medicatieveiligheid. Je weet hoe je kunt zorgen dat je team het medicatiebeleid toepast.

Bijzonderheden

Deelnemers met beperkte kennis over medicijnen kunnen desgewenst ter voorbereiding de e-learningcursus Basiskennis medicijngebruik van het IVM volgen. Overleg hierover met de IVM-adviseur.
In 2020 is de nascholing voor de begeleiders uitgebreid met de nieuwe BEM-VG.

Ervaringen

Deelnemers beoordeelden deze nascholing met gemiddeld een 8,3.

Bij de evaluatie schreven zij onder andere:

  • De trainer is duidelijk, structureel en to the point en betrekt iedereen bij de training.
  • Iedereen kreeg goede feedback.
  • De training gaf vooral veel helderheid over wie waarvoor verantwoordelijk is. Wanneer is het de taak van de verzorgende, wanneer van de apotheker en wanneer van de huisarts.

Contact

Laatst gewijzigd op 9 november 2021