E-learning

In het kort

Verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg herhalen met deze opfriscursus hun basiskennis over medicatie en -veiligheid. Aan de hand van verhalen van cliƫnten komen relevante onderwerpen aan bod.

Voor wie

Verpleegkundigen, Verzorgenden

In de sectoren

Ouderenzorg, Thuiszorg

Duur

2 uur

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V:  2 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 60%

Communicatie: 20%

Samenwerking: 20%

Kosten

€ 22,95 (vrij van BTW)

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Opfriscursus 2 Medicijngebruik Ouderenzorg

€ 22,95

Inhoud

Bijna alle cliënten in de ouderenzorg gebruiken medicijnen. Sommige cliënten gebruiken veel medicijnen tegelijk. Niet alle cliënten weten precies waarvoor elk medicijn is. Of ze weten niet hoe ze de verschillende middelen moeten gebruiken. Dat kan gezondheidsschade geven en de kwaliteit van leven verminderen.

Als verzorgende of verpleegkundige heb je een belangrijke taak om fouten met medicijnen te voorkomen. Daarvoor moet je wel voldoende over medicijnen weten. Bijvoorbeeld: wat is de werking van het medicijn? Welke bijwerkingen kunnen optreden? Hoe moet de cliënt het medicijn gebruiken? Maar ook: wat doe je als de cliënt zijn medicijnen niet wil innemen?

Om medicijnkennis op peil te houden is het belangrijk dat je je kennis regelmatig opfrist. In deze e-learningcursus bespreken we een aantal cliënten die verschillende soorten medicijnen gebruiken. Hierdoor fris je je kennis op over de belangrijkste aandachtspunten van veelgebruikte medicijnen in de ouderenzorg. Ook is er aandacht voor belangrijke aandachtspunten voor een veilig medicijnproces en leer je waar je betrouwbare informatie kunt opzoeken.

Na het volgen van deze cursus is je basiskennis over veelgebruikte medicijnen in de ouderenzorg weer op peil. Hierdoor kun je je cliënten goed begeleiden bij hun medicijngebruik. Ook herken je gevaarlijke situaties en weet je hoe je in die situatie moet handelen.

Resultaat

Na afloop van de nascholing:

  • kun je de vier belangrijkste aandachtspunten van medicijnen benoemen
  • ken je de belangrijkste aandachtspunten van medicijnen die veel cliënten in de ouderenzorg gebruiken
  • ken je de belangrijkste aandachtspunten voor een veilig medicijnproces
  • kun je betrouwbare en informatie over medicijnen opzoeken

Bijzonderheden

Deze opfriscursus is een vervolg op de e-learningcursussen 'Basiskennis medicijngebruik ouderenzorg' en 'Medicijngroepen ouderenzorg – Lichamelijke aandoeningen’ en ‘Medicijngroepen ouderenzorg – psychische aandoeningen’. Ook sluit deze cursus aan op de e-learningcursussen 'Bijwerkingen' en 'Medicatieveiligheid en de medicijnrol'.

Een cursusversie kan maar één keer in een account op onze leeromgeving geactiveerd worden. Na een revisie kun je een cursus wel opnieuw activeren. De structuur en inhoud is dan vernieuwd. Heb je deze cursus na maart 2020 al een keer besteld en geactiveerd? Dan adviseren we je om een andere cursus te bestellen. Klik hier voor onze keuzehulp per sector.

Contact

Laatst gewijzigd op 9 november 2021