Online

In het kort

Deze webinar geeft je handvatten voor het zorgvuldig omzetten van patiënten van/naar een biosimilar insuline. Je verdiept je kennis over biosimilars, zodat je patiënten bij het omzetten op de juiste manier kunt begeleiden. Ook kom je meer te weten over materialen die je hierbij kunnen ondersteunen.

Voor wie

Apothekers, Huisartsen, Praktijkondersteuners, Praktijkverpleegkundigen, Verpleegkundig specialisten, PA's (physician assistants), Diabetesverpleegkundigen, Apotheekhoudende huisartsen

In de sectoren

Huisartsenpraktijk, Openbare apotheek, Apotheekhoudende huisartsenpraktijk

Duur

1,5 uur

Groepsgrootte

n.v.t.

Accreditatie

ABC 1:  1 punten

KNMP:  in aanvraag

Kwaliteitsregister V&V:  1 punten

NAPA:  1 punten

Register Verpleegkundig Specialisten:  1 punten

Kosten

Gratis

Beschikbare data

woensdag 7 juli 2021, Teams Zoom, 20.00 - 21.00 uur, IVM

Inhoud

In 2021 hebben een groot aantal zorgverzekeraars het preferentiebeleid op insulines uitgebreid vanwege de komst van nieuwe biosimilar insulines. Veel patiënten moeten daardoor wisselen naar een biosimilar insuline of juist naar het referentiegeneesmiddel. Tijdens deze webinar staat de zorg voor de patiënt centraal en gaan we in op knelpunten uit de praktijk. Je komt meer te weten over biosimilar insulines, zodat je jouw patiënt beter kunt informeren en begeleiden. Ook gaan we in op de aandachtspunten voor een zorgvuldige omzetting en de samenwerking met andere zorgverleners hierbij. Ten slotte laten we je zien welke materialen jou hierbij kunnen ondersteunen. Je krijgt tijdens de webinar ruim gelegenheid om jouw vragen te stellen.

Resultaat

Na afloop van de webinar:
 

  • kun je uitleggen dat biosimilar insulines gelijkwaardig zijn aan het referentiegeneesmiddel
  • kun je patiënten informeren over de toegevoegde waarde van biosimilar insulines
  • ken je de belangrijkste aandachtspunten bij het omzetten van bestaande gebruikers van of naar biosimilar insulines
  • weet je welke materialen je bij het omzetten van patiënten van of naar biosimilar insulines kunnen ondersteunen

Bijzonderheden

Deze webinar is ontwikkeld in samenwerking met de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) en Diabetes Huisartsen Adviesgroep (DiHAG). De webinar is onderdeel van de toolbox van het project Doelmatig insulinegebruik 1e lijn. Dat project voert het IVM samen met IBN en DiHAG uit met subsidie vanuit VWS. In deze toolbox vind je nog meer materialen over (biosimilar) insulines, waaronder een FTO-module en patiëntvoorlichtingsmateriaal. Deze zijn te downloaden op de projectpagina.

 

Deze webinar zal worden opgenomen met inachtneming van de privacy van de deelnemers. De webinar is later terug te kijken op de projectpagina.  
 

Na de webinar kun je een online toets maken via de leeromgeving van het IVM. Als je geslaagd bent worden je accreditatiepunten automatisch bijgeschreven. In totaal ben je ongeveer 1,5 uur bezig met de webinar en toets. 

Contact

Laatst gewijzigd op 10 juni 2021