Nascholing

In het kort

Hoe herken je signalen van problemen met medicijngebruik bij kwetsbare ouderen? En hoe pak je deze op? In twee bijeenkomsten leer je signalen herkennen, oefen je laagdrempelig een patiëntgesprek en maak je een actieplan Signaleren voor de apotheek.

Voor wie

Apothekers, Apothekersassistenten, Farmaceutisch consulenten

In de sectoren

Openbare apotheek

Duur

Twee bijeenkomsten: 1x 3 uur en 1x 2 uur. Tussentijds huiswerk.

Groepsgrootte

Maximaal 16

Accreditatie

KABIZ - Apothekersassistenten (NVFZ & Optima Farma):  5 punten

Kosten

€ 2.895,00 (vrij van BTW)

Bijkomende kosten

Reiskosten vanaf Utrecht à € 0,37/km en locatiekosten zoals zaalhuur en koffie/thee

Inhoud

Hoe herken je signalen van problemen met medicijngebruik bij kwetsbare ouderen en pak je deze effectief op? Mevrouw Groen komt wekelijks in de apotheek voor hetzelfde potje Vichy. Meneer Grijs belt om de dag naar de apotheek dat zijn medicijnen niet zijn bezorgd. Herken je dit? Nu ouderen langer zelfstandig wonen, zie je als apotheekteam vaak als eerste de signalen van kwetsbaarheid en problemen met medicijngebruik bij zelfstandig wonende ouderen. Zelfs nog voordat de huisarts of thuiszorg deze in beeld heeft. Hoe zorg je dat je als apotheekteam deze signalen herkent en op de juiste manier oppakt? Daarover gaat de nieuwe Teamtraining Signaleren in de apotheek.
 
In twee bijeenkomsten leer je signalen herkennen aan de hand van een signaallijst. Je oefent zeer laagdrempelig patiënt-gesprekken met een acteur. Ook stel je als team een actieplan ‘Signaleren in de apotheek’ op. In dit plan verwerk je de communicatie met de huisartsenpraktijk en de wijkzorg. Na bijeenkomst 1 ga je in je eigen apotheek aan de slag met gesprekken en met het actieplan. Zo vertaal je de opgedane kennis naar je eigen apotheek. Op dag 2 bespreken we je ervaringen in de praktijk en gaan we in op samenwerking met huisartsenpraktijk en thuiszorg. Waardoor je als team vroegtijdig signalen van problemen met medicijngebruik bij ouderen herkent en op de juiste manier oppakt. Zo verbeter je met je team op een leuke manier de zorg aan kwetsbare ouderen.

Resultaat

Na afloop van de nascholing:

  • Ben je overtuigd van de noodzaak van je bijdrage aan het signaleren.
  • Ken je structuur en voornaamste inhoud van de signaleringslijst.
  • Ben je vertrouwd met het concept  ‘pluis - niet-pluis’.
  • Voel je je in staat om een signaleringsgesprek aan te knopen met de oudere patiënt.
  • Weet je bij wie je signalen terug moeten koppelen, zowel in de apotheek als bij thuiszorg en huisartsenpraktijk.
  • Heb je als team een actieplan ‘Signaleren’ opgesteld.

Bijzonderheden

Signaleren in de apotheek is door StiPCO geaccrediteerd voor apotheekteams. Deze accreditatie loopt tot 31 december 2020. Dit betekent dat apotheekteams de scholing dit hele jaar gratis kunnen volgen bij groepen van 12 tot 16 deelnemers. Bij minder deelnemers betaal je een deel van de nascholing, deze is afhankelijk van het aantal deelnemers.
 
De Masterclass bestaat uit:

  • Twee bijeenkomsten nascholing (1x3 uur en 1x 2 uur).
  • Huiswerkopdrachten voor de tweede dag, met een tijdsbelasting van ca 4 uur.

 
De periode tussen de nascholingsbijeenkomsten is 4 tot 6 weken.

Contact

Meer informatie

Laatst gewijzigd op 24 juni 2020