Nascholing

In het kort

Met de nascholing 'Ondersteuning bij medicatiebeoordeling' leren farmaceutisch consulenten, ervaren apothekersassistenten en praktijkondersteuners welke rol zij spelen bij een goede medicatiebeoordeling. De nascholing bestaat uit een e-learningcursus en een bijeenkomst van een dag.

Voor wie

Apothekersassistenten, Praktijkondersteuners

In de sectoren

Openbare apotheek, Apotheekhoudende huisartsenpraktijk

Duur

1 dag

Groepsgrootte

Maximaal 16

Accreditatie

KABIZ:  6 punten

Kwaliteitsregister V&V:  6 punten

NVvPO:  6 punten

Register Zorgprofessionals :  6 punten

Kosten

€ 340,00 (vrij van BTW)

Beschikbare data

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een bericht naar info@medicijngebruik.nl en om welke nascholing het gaat.

Inhoud

Veel patiënten zijn gebaat bij een goede, liefst jaarlijkse medicatiebeoordeling. Als apothekersassistente of praktijkondersteuner wil je hier graag een rol in spelen, maar welke? En hoe pak je dit aan?

Elke goede medicatiebeoordeling doorloopt vijf stappen: farmacotherapeutische anamnese, farmacotherapeutische analyse, overleg met de voorschrijver, overleg met de patiënt, follow-up en monitoring. Met name bij de stappen farmacotherapeutische anamnese en overleg met de patiënt, ben je van onschatbare waarde.

Een goede farmacotherapeutische anamnese levert de arts of apotheker de juiste en volledige informatie op die nodig is voor een goede medicatiebeoordeling. Daarvoor is meestal niet veel tijd beschikbaar. Veel patiënten willen tijdens dit gesprek graag hun verhaal kwijt: vertellen over hun ervaringen met hun ziekte(n) en geneesmiddelen, hun zorgen en vragen. Het is niet eenvoudig om een gesprek zodanig te sturen dat de patiënt zich gehoord weet terwijl jij zo efficiënt mogelijk de benodigde informatie krijgt.

Na de analyse en het overleg tussen arts en apotheker (of collega-arts) bespreek je vervolgens de uitkomsten en medicatieaanpassingen met de patiënt. Ook dit gesprek vergt de nodige vaardigheden, zeker als een patiënt niet meteen de noodzaak van de aanpassingen ziet of andere bezwaren heeft.

Tenslotte heb je een belangrijke rol bij de organisatie van het uitvoeren van medicatiebeoordelingen. Een optimale beoordeling vergt een goed samenspel tussen patiënt, arts en apotheker.

Resultaat

Na afloop van de nascholing kun je:

  • de apotheker en/of (apotheekhoudende) huisarts ondersteunen middels een goede voorbereiding van medicatiebeoordelingen
  • de coördinatie van medicatiebeoordelingen verzorgen en afspraken met de huisarts, apotheker en patiënt in het kader van medicatiebeoordelingen inplannen
  • aan de hand van een gestructureerde vragenlijst en met inzet van de meest adequate gesprekstechnieken, een farmacotherapeutische anamnese
  • op correcte wijze omgaan met vragen en opmerkingen van patiënten over wijzigingen in de medicatie door een medicatiebeoordeling

Bijzonderheden

Deze nascholing bestaat uit een bijeenkomst van een dag en de e-learningcursus Polyfarmacie van het IVM. Tijdens het middagdeel van de bijeenkomst maken we gebruik van een trainingsacteur . De prijs van de nascholing is inclusief toegang tot de e-learningcursus.

Je volgt de e-learningcursus voorafgaand aan de bijeenkomst. Na aanmelding ontvang je van het IVM een toegangscode tot de cursus. Je hoeft deze dus niet apart te bestellen. De e-learningcursus is geaccrediteerd door V&VN, NVFZ/OptimaFarma en de NVvPO voor 2 punten. 

Ervaringen

Cursisten waarderen deze nascholing met een 8,4.

Enkele reacties:

  • Pluim: erg deskundig en prettige voorlichting!
  • veel ruimte voor eigen inbreng. Goede feedback.

Contact

Meer informatie