E-learning

In het kort

Deze nascholing voor huisartsen behandelt de belangrijkste aandachtspunten van de DOAC’s waarbij zowel individuele kenmerken van de verschillende DOAC’s als algemene aspecten van het gebruik van DOAC’s aan bod komen. Ook is er aandacht voor verschillen met de vitamine K-antagonisten.

Voor wie

Huisartsen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Apotheekhoudende huisartsen

In de sectoren

Huisartsenpraktijk

Duur

3 uur

Accreditatie

ABC 1:  3 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 100%

Kosten

Gratis

Bijkomende kosten

De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 9,95 (incl. BTW). Zie ook Bijzonderheden.

Inhoud

Deze cursus gaat over direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) in de eerste lijn en de rol die de huisarts heeft bij een veilig gebruik van deze middelen. De cursus gaat in op de individuele kenmerken van de verschillende DOAC’s, maar zal ook algemene aspecten behandelen, zoals het beleid bij switchen van of naar een vitamine K-antagonist, verschillen in dosering, dosisaanpassingen bij verminderde nierfunctie en het beleid bij een vergeten tablet. Ook de vergelijking met de vitamine K-antagonisten (VKA’s) komt op diverse plaatsen aan bod.

Resultaat

Na deze e-learningcursus kun je:

  • in het kort de stollingscascade beschrijven het werkingsmechanisme/aangrijpingspunt van de VKA’s en DOAC's benoemen
  • de voor- en nadelen van DOAC’s ten opzichte van de VKA’s benoemen
  • aangeven wanneer en hoe te switchen tussen VKA’s en DOAC’s
  • de indicaties en de verschillen daarin van de afzonderlijke DOAC’s benoemen
  • DOAC’s in de praktijk voorschrijven met aandacht voor dosering en behandelduur
  • bepalen wanneer aanpassen van de dosering van een DOAC nodig is
  • adviseren bij de praktische aspecten van DOAC’s, zoals beleid bij bloedingen, vergeten doseringen e.d.
  • de belangrijkste aandachtspunten uit de NHG-Standaarden Atriumfibrilleren (2017) en Diepe veneuze trombose en longembolie (2017) voor het toepassen van DOAC's in de huisartsenpraktijk benoemen

Bijzonderheden

Met de vouchercode krijg je gratis toegang tot alle inhoudelijke hoofdstukken van de cursus. Wil je accreditatiepunten halen? Na het doorlopen van de inhoudelijke hoofdstukken koop je voor € 9,95 (incl. BTW) toegang tot de eindtoets. Dat doe je in de cursus. Je hoeft dus niet apart naar de webshop. Je betaalt via IDeal en kunt daarna meteen de eindtoets maken.

Deze cursus is per juli 2020 volledig gereviseerd. De actuele ontwikkelingen op het gebied van DOAC's gaan snel. Periodiek verwerken we deze ontwikkelingen in de e-learningcursus. Voor de meest actuele informatie over DOAC's kunt u terecht op www.medicijnbalans.nl.

Je kunt een cursus maar één keer in onze leeromgeving activeren. Heb je deze cursus na juli 2020 al eerder besteld en geactiveerd? Dan adviseren we je om een andere cursus te bestellen. 

Contact

Laatst gewijzigd op 9 mei 2022