E-learning

In het kort

Deze nascholing voor (openbaar) apothekers behandelt de belangrijkste aspecten rondom de toepassing van direct werkende orale anticoagulantia in de dagelijkse praktijk. Zie Bijzonderheden voor Gratis inhoud, betaalde toets.

Voor wie

Apothekers

In de sectoren

Openbare apotheek

Duur

3 uur

Accreditatie

KNMP:  3 punten

CanMEDS-competenties

Vakinhoudelijk handelen: 60%

Kennis en wetenschap: 20%

Professionaliteit en kwaliteit: 20%

Kosten

Gratis

Bijkomende kosten

De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 9,95 (incl. BTW). Zie ook Bijzonderheden.

Per 1 april 2022 is deze cursus uit aanbod. De accreditatie loopt tot 30 juni 2022 bij KNMP. 

Inhoud

Deze cursus gaat over direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) in de eerste lijn en de rol die de apotheker heeft bij een veilig gebruik van deze middelen. De cursus gaat in op de individuele kenmerken van de verschillende DOAC’s, maar zal ook algemene aspecten behandelen, zoals het beleid bij switchen van of naar een vitamine K-antagonist en het beleid bij een vergeten tablet. Ook de vergelijking met de vitamine K-antagonisten (VKA’s) komt op diverse plaatsen aan bod.

Resultaat

Na deze e-learningcursus kun je:

  • in het kort de stollingscascade uitleggen
  • het werkingsmechanisme/aangrijpingspunt van de VKA’s en DOAC's benoemen
  • de voor- en nadelen van DOAC’s ten opzichte van de VKA’s benoemen
  • de indicaties van de afzonderlijke DOAC’s benoemen
  • DOAC’s in de praktijk ter hand stellen met aandacht voor dosering, behandelduur en contra-indicaties
  • inschatten wanneer aanpassen van de dosering van een DOAC nodig is
  • adviseren bij de praktische aspecten van DOAC’s, zoals beleid bij bloedingen, vergeten doseringen, switchen tussen VKA’s en DOAC’s e.d.
  • de belangrijkste aandachtspunten uit de NHG-Standaarden Atriumfibrilleren (2017) en Diepe veneuze trombose en longembolie (2017) voor het toepassen van DOAC's in de praktijk benoemen.

Bijzonderheden

Met de vouchercode krijg je gratis toegang tot alle inhoudelijke hoofdstukken van de cursus. Wil je accreditatiepunten halen? Na het doorlopen van de inhoudelijke hoofdstukken koop je voor € 9,95 (incl. BTW) toegang tot de eindtoets. Dat doe je in de cursus. Je hoeft dus niet apart naar de webshop. Je betaalt via IDeal en kunt daarna meteen de eindtoets maken.

Je kunt een cursus maar één keer in onze leeromgeving activeren. Heb je deze cursus na mei 2020 al eerder besteld en geactiveerd? Dan adviseren we je om een andere cursus te bestellen. 

Contact

Laatst gewijzigd op 1 april 2022