E-learning

In het kort

Eind maart 2021 is deze cursus vervangen door de cursus: Biosimilars in de tweede lijn. Wil je de oude cursus nog afnemen? Zie dan Bijzonderheden.

Voor wie

Apothekers, Artsen, Specialisten, Ziekenhuisapothekers

In de sectoren

Ziekenhuis, Ziekenhuisapotheek, Poliklinische apotheek

Duur

3 uur

Kosten

Gratis

Inhoud

Door de komst van biologische geneesmiddelen zijn er steeds meer behandelmogelijkheden voor aandoeningen zoals chronische ontstekingsziektes, stofwisselingsziekten, diabetes mellitus en vormen van kanker. Inmiddels komen ook steeds meer biosimilars op de markt. Hierdoor ontstaat voor artsen en apothekers meer keuze ten aanzien van in te zetten geneesmiddelen met behoud van de kwaliteit van de zorg.

Het toepassen van biosimilars (en daarmee het bevorderen van marktwerking) kan echter belemmerd worden door weerstanden bij voorschrijvers (en patiënten). Deze weerstanden berusten vaak op onvoldoende kennis over biologische geneesmiddelen en de overeenkomsten en verschillen tussen een biosimilar en het referentiegeneesmiddel. De cursus speelt hierop in. 

Resultaat

Na afloop van de cursus beschikt de cursist over meer kennis over biologische geneesmiddelen, die men kan gebruiken bij het voorschrijven of afleveren van deze geneesmiddelen. Daarnaast heeft de cursist handvatten voor het geven van goede voorlichting aan de patiënt, op basis van feitelijke informatie die van belang is voor een optimaal gebruik.

Aan bod komt:

  • algemene kennis over biologische geneesmiddelen
  • productproces van biologische geneesmiddelen
  • algemene kennis over biosimilars
  • toelatingseisen voor biosimilars
  • aandachtspunten bij voorschrijven en afleveren van biologische geneesmiddelen
  • voorlichting aan de patiënt

Bijzonderheden

Per eind maart 2021 zijn de cursussen Biosimilars op maat voor artsen en apothekers, Biosimilars op maat voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en Biosimilars op maat voor apothekersassistenten uit het aanbod en vervangen door de cursus Biosimilars in de tweede lijn

De reden voor deze vervanging is een upgrade van de leeromgeving naar Moodle 3.9. Door de upgrade wordt Biosimilars op maat voor artsen en apothekers niet meer ondersteund. Ook is het project Biosimilars op maat geëindigd. 

Deze cursus is te volgen tot eind april. 

 

De cursus is onderdeel van een scala aan producten over biologische geneesmiddelen en biosimilars voor artsen, apothekers, verpleegkundig specialisten en apothekersassistenten. Andere producten voor artsen en apothekers zijn:

  • algemene factsheets over biologische geneesmiddelen
  • factsheets over specifieke biosimilars 
  • animaties over biologische geneesmiddelen, productieproces en registratieproces

Contact

Laatst gewijzigd op 29 maart 2021