E-learning

In het kort

Half juni 2019 is deze cursus vervangen door Medicijngroepen ouderenzorg - Lichamelijke aandoeningen. U kunt deze in de webshop bestellen. Wilt u de oude cursus nog afnemen? Neem dan contact met ons op via 0888 - 800 400 of bel uw contactpersoon. Zie ook Bijzonderheden.

Voor wie

Verpleegkundigen, Verzorgenden

In de sectoren

Ouderenzorg, Thuiszorg

Duur

2 uur

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V:  2 punten

Kosten

€ 21,95 (vrij van BTW)

Inhoud

Wanneer u als verzorgende of verpleegkundige medicijnen uitdeelt, is het handig dat u weet hoe ze werken, welke bijwerkingen ze hebben en wat eventuele bijzonderheden zijn. Het indelen in medicijngroepen geeft u hierbij houvast. Deze cursus gaat in op de medicijngroepen waar u veel mee te maken heeft. Het zijn medicijngroepen die veel gebruikt worden door ouderen, zoals bijvoorbeeld medicijnen bij pijn, hart- en vaatziekten, maagklachten, infecties en diabetes. Deze e-learningcursus is een vervolg op 'Basiskennis medicijngebruik ouderenzorg'.

Resultaat

Na afronding van de cursus kunt u:

  • benoemen waarom het indelen in medicijngroepen handig is voor uw signalerende rol
  • veel voorgeschreven medicijnen onderbrengen in één van de subgroepen van de groepen: medicijnen bij hart- en vaatziekten, medicijnen bij pijn, medicijnen bij chronische longziekten, medicijnen bij diabetes mellitus, medicijnen bij maagdarmklachten, medicijnen bij infecties, medicijnen bij epilepsie
  • de belangrijkste indicaties, bijwerkingen en aandachtspunten van de verschillende groepen benoemen
  • uw cliënt advies geven over het voorkomen of verminderen van klachten en bijwerkingen

Bijzonderheden

Per half juni 2019 is deze cursus vervangen door de cursus Medicijngroepen ouderenzorg - Lichamelijke aandoeningen. Vormgeving en didactische presentatie verschillen sterk van de vorige cursus. De indeling van de nieuwe cursus is gebaseerd op de vier belangrijkste aandachtspunten bij medicatie: indicatie, gebruik, bijwerkingen, wisselwerkingen. Leerdoelen en inhoud zijn alleen op details aangepast.

De cursus sluit af met een digitale summatieve eindtoets van 15 meerkeuzevragen.

Cicero Zorggroep over deze e-learning: 'De module sluit goed aan op de situaties op de afdelingen. Heel herkenbaar. De printbare versie is handig als leidraad en als naslagwerk. Het medicijnspel maakt het leren via deze methode nog aantrekkelijker, een groot compliment hiervoor. Verder zijn de instructies op het scherm duidelijk en eenvoudig te volgen.'

Ervaringen

De cursisten waarderen deze cursus met een 8,0.

72% van de cursisten vindt de aansluiting van deze cursus op de praktijk "heel goed" of "goed".

Contact