Informatiepagina
Gebruik van medicijnen in het verkeer – de ervaring van patiënten
In het kort
Voor de Dag van Verantwoord Medicijngebruik - dit jaar in het teken van geneesmiddelen en verkeer - hebben we ons patiëntenpanel via een online vragenlijst gevraagd naar hun gebruik van medicijnen in het verkeer.
Voor de Dag van Verantwoord Medicijngebruik - die dit jaar in het teken staat van geneesmiddelen en verkeer - hebben we ons patiëntenpanel gevraagd naar hun gebruik van medicijnen in het verkeer. In de online vragenlijst vroegen we of deelnemers medicijnen gebruiken op voorschrift van een dokter en of zij daarmee mogen rijden. We stelden ook de vraag of ze dit advies hebben opgevolgd. Daarnaast stelden we vragen over de voorlichting die zij van hun dokter of apotheker hebben gekregen over hun medicijnen en rijvaardigheid. Het patiëntenpanel bestaat uit ongeveer 2.800 deelnemers.
Medicijnen kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid. Daarom zegt de Wegenverkeerswet dat je geen voertuigen mag besturen als je onder invloed bent van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert. Een voertuig kan zijn een fiets, bromfiets, gehandicaptenvoertuig, motorvoertuig, tram of wagen. Voor sommige medicijnen geldt dat je er tijdelijk niet mee mag rijden, bijvoorbeeld een aantal dagen na het starten. Voor andere medicijnen geldt dat je er ook na verloop van tijd niet mee mag rijden. Artsen en apothekers geven voorlichting over het gebruik van medicijnen in het verkeer en kunnen kijken of er alternatieven zijn. Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl kun je opzoeken of je met een medicijn mag rijden.
Laatst gewijzigd op 5 maart 2024