Ga naar medicijngebruik.nl
Nieuwsbrief IVM

Nieuwsbrief Cure

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

05 september 2022

Agenda scholingen en bijeenkomsten

Medicatieoverdracht, goed geregeld? – een online scholing voor PA’s en verpleegkundig specialisten: 21 september van 16.00 tot 18.00 uur.

Beïnvloeding door de farmaceutische industrie - een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 21 september of 3 oktober van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).

Polyfarmacie voor verpleegkundig specialisten en physician assistants: 23 november van 9.30 tot 17.00 uur in Utrecht.

Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuwe e-learning Medicamenteuze behandeling van hartfalen

Ken jij nog alle ins en outs van de behandeling van de verschillende soorten hartfalen? Vanaf nu kun je de basiskennis over geneesmiddelen bij hartfalen snel actualiseren in onze geaccrediteerde nascholing. Je leert welke geneesmiddelen in de eerste en tweede lijn geadviseerd worden bij patiënten met deze veel voorkomende aandoening. De inhoud van de e-learning is gebaseerd op de Update medicatiebeoordeling 2021-2022.

Meer weten of bestellen

Gratis nascholingen ‘Geneesmiddelen en verkeer’ in Flevoland

Met subsidie van de provincie Flevoland mag het IVM twee gratis in-company nascholingen geven aan zorgverleners uit Flevoland:

• Voor huisartsen, apothekers en hun assistenten de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer

• Voor zorgverleners die eerder de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ hebben gevolgd, de nascholing ‘Update geneesmiddelen in het verkeer

Je kunt deze nascholingen volgen met je FTO-groep, apotheekteam of huisartsenteam. Heb je belangstelling en ben je werkzaam in de provincie Flevoland? Neem dan contact op met h.kwaak@ivm.nl (Henriëtte van der Kwaak, projectleider IVM).

Rol zorgverleners bij terugdringen oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie door studenten

Vandaag start het nieuwe collegejaar voor veel studenten. Tegelijkertijd starten het IVM en Trimbos-instituut met een programma om het bewustzijn en de kennis over oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten te vergroten bij zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals.

Lees meer

Coronanieuws 2 september

In de nieuwste editie van het Coronanieuws informeren we je over onder meer bivalente vaccins, effectiviteit vierde vaccinatie, metformine, fluvoxamine en ivermectin.
Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Bekijken

Inclisiran: natuurlijk en lichaamseigen?

De fabrikant van inclisiran claimde in een advertentie een ‘natuurlijke en lichaamseigen manier om het LDL-C te verlagen’. Het IVM checkte deze bewering en concludeert dat er weinig lichaamseigen en natuurlijks is aan het werkingsmechanisme van inclisiran. Naar aanleiding van deze factcheck heeft de fabrikant de uiting op de website verwijderd!

Lees meer

Nieuwe MOVIE’s GLP1-agonisten en SGLT2-remmers

De MOVIE, interactieve landkaart, toont de verspreiding van (nieuwe) geneesmiddelen over Nederland. Nieuw zijn MOVIE’s over GLP1-agonisten en SGLT2-remmers.

GLP1-agonisten hebben sinds vorig jaar een grotere plek gekregen in de behandeling van diabetes mellitus type 2. De middelen worden relatief vaak voorgeschreven rond Leeuwarden, Wageningen, Almelo, Gouda en Alphen aan den Rijn. Benieuwd hoe het gebruik van GLP1-agonisten zich in jouw regio heeft ontwikkeld over de tijd?

SGLT2-remmers zijn in de afgelopen jaren beschikbaar gekomen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2, hartfalen en chronische nierschade. Benieuwd hoe vaak deze middelen in de loop van de jaren zijn voorgeschreven in jouw regio?

Bekijk alle MOVIE’s

Nieuw: themarapportages Medicatieveiligheid en Opioïden

De Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) heeft recent 2 themarapportages uitgebracht, namelijk de themarapportage Medicatieveiligheid en de themarapportage Opioïden.

• In de themarapportage Medicatieveiligheid is gekeken naar drie thema’s op het gebied van medicatieveiligheid: valrisicoverhogende medicatie, NSAID’s bij hart- of nierfalen en langdurig gebruik van duale of triple therapie met bloedplaatjesremmers. Huisartsen volgen de richtlijnen op deze thema’s goed. Lees hier het complete rapport.

• Na twee jaren van dalend gebruik van sterkwerkende opioïden zoals oxycodon, morfine en fentanyl, is het aantal gebruikers van deze pijnstillers in 2021 weer gestegen. Het gebruik is hiermee terug op het niveau van 2019. Wel is het aantal mensen dat langer dan drie maanden opioïden gebruikt licht gedaald. Meer weten over het aantal gebruikers, de therapiekeuze of duur van gebruik in Nederland en de regionale verschillen?
Lees hier de volledige rapportage.

Recente en toekomstige behandelingen bij COVID-19

Leestip: in het NTvG van 10 augustus verscheen een interessant artikel van IVM-collega’s en apothekers Marjorie Nelissen en Marloes Dankers over geneesmiddelen bij COVID-19. Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. het Adviespanel Innovatieve Behandelingen. Benieuwd naar de recente en mogelijk toekomstige behandelopties bij COVID-19?

Lees meer

IVM zoekt nieuwe leden Medicijnpanel

We zijn momenteel op zoek naar nieuwe leden voor het Medicijnpanel. Gebruik jij medicijnen en wil je graag je stem laten horen aan de arts, de apotheker, de zorgverzekeraar, de fabrikant en/of de politiek? Deel je mening en ervaring en leer van de ervaringen van anderen. Jouw inzet en bijdrage heeft impact.

Meld je vandaag nog aan

Medicijnen bij epilepsie: teksten aangepast

Per 1 september zijn er van 12 epilepsie- medicijnen nieuwe informatieteksten beschikbaar op Rij veilig met medicijnen. Het IVM werkt hierin samen met de KNMP, die de informatieteksten ontwikkelt. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees meer

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser