Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

06 juni 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Mijlpaal: 10-jarig jubileum scholing Update Medicatiebeoordeling

In september start het IVM met alweer de tiende editie van de Update Medicatiebeoordeling. Al tien jaar volgen apothekers en apotheekhoudende huisartsen deze dag om hun kennis en vaardigheden op het gebied van medicatiebeoordeling te versterken. De scholing mag rekenen op een hoge waardering en kent een groep trouwe cursisten. Docent Anke Lambooij kijkt terug op dit 10-jarig bestaan. Alle oud-deelnemers ontvangen nog een persoonlijk bericht.

Ben je nieuwsgierig naar deze succesvolle scholing?

Schrijf je in

Update e-learning SGLT2-remmers en sacubitril/valsartan bij hartfalen

Deze vernieuwde e-learning voor apothekers, huisartsen, POH’s, praktijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en PA's beschrijft de eigenschappen van SGLT2-remmers en sacubitril/valsartan bij de behandeling van hartfalen. Tijdens de cursus ga je uitgebreid in op de effectiviteit, bijwerkingen, contra-indicaties en interacties, gebruiksvoorschriften, kosten en vergoedingsvoorwaarden. Hierdoor kun je je patiënten op de juiste manier behandelen en begeleiden.

Meer weten of bestellen?

200.000e cursist IVM-academie

Op 24 mei jl. verwelkomde de IVM-academie de 200.000e cursist tijdens de nascholing Aandachtsvelders en medicatieveiligheid van trainer Gemma Yocarini. Alle reden om dit heugelijke feit te vieren en de 200.000e cursist, Klaas Post van Zuidwester, te verrassen met een mooie bos bloemen. Voor de hele groep was er een doos chocolade en IVM T-shirt dat door deze groep van enthousiaste deelnemers direct werd aangetrokken.

We danken al oud-cursisten hartelijk voor het in IVM gestelde vertrouwen!

Lees meer

Nieuw: e-learning Verantwoorde substitutie van geneesmiddelen

Wil je als (apotheekhoudende) huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten meer te weten komen over geneesmiddelsubstitutie? Volg dan onze nieuwe e-learning ‘Verantwoorde substitutie van geneesmiddelen’. Deze e-learning gaat over de substitutie van geneesmiddelen waarbij de Leidraad ‘Verantwoord Wisselen Medicijnen (2022)’ centraal staat. Je leert onder andere de verschillende vormen van en regels bij substitutie, maar ook adviezen voor verantwoorde manieren van substitutie.

Meer weten of bestellen?

Opleiding Medicatiebeoordeling – gewijzigde accreditatie voor (apotheekhoudend) huisartsen

Ben je (apotheekhoudend) huisarts en overweeg je de opleiding Medicatiebeoordeling van het IVM en CME-Online te volgen? Houd er dan rekening mee dat de accreditatie door Cluster 1 (ABC 1) wijzigt.

  • De fysieke scholingen van het IVM blijven geaccrediteerd door de KNMP en Cluster 1 (ABC 1).
  • De accreditatie door Cluster 1 (ABC1) apothekerspakket e-learningcursussen van CME-Online* vervallen geleidelijk per oktober 2022. Deze cursussen zijn wel gewoon te volgen. Ze versterken je kennis op het gebied van farmacologie en het komt het rendement van de nascholing ten goede.

*De actuele accreditaties van de e-learnings vind je op de website van CME-Online.

Lees meer

Medicijnjournaal mei

In dit journaal behandelen we onder andere leverschade door geneesmiddelen, bijwerkingen van metabolieten en de risico’s van ketamine.

Kijk nu


Coronanieuws 2 juni

De avond nadat minister Kuipers aankondigde 32 miljoen vrij te maken voor (onderzoek naar) post-COVID, verscheen aflevering 82 van het Coronanieuws. Hierin aandacht voor de impact van post-COVID, immunologie en post-COVID, digitale hulpmiddelen, cognitieve gedragstherapie en meer.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Kijk nu

Naloxegol vs. methylnaltrexon

Bij de behandeling van opioïd-geïnduceerde obstipatie lijkt naloxegol niet minder effectief te zijn dan methylnaltrexon.

Lees het onderzoek

Voorspellen respons op CGRP-remmers

Hoofdpijnkenmerken die duiden op centrale of perifere sensitisatie kunnen mogelijk de respons op CGRP-remmers voorspellen. Dergelijke inzichten kunnen helpen bij een kosteneffectieve inzet van CGRP-remmers bij migraine.

Lees meer

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser