Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

04 maart 2024

Jaarbeeld 2023 - IVM in vogelvlucht

We zijn gestart! Deze maand nemen we je in vogelvlucht mee in ons visueel publieksverslag 2023. Op LinkedIn zetten we elke dag een ander project ‘in the spotlights’, zodat jullie een goed beeld krijgen wat we als IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt. Onze directeur Ruud Coolen van Brakel legt het hoe en waarom in deze video graag persoonlijk aan je uit. Benieuwd naar het vervolg? Volg ons dan via #ivmjaarbeeld2023.

Jaarbeeld 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Apotheker of huisarts in Drenthe, Flevoland of Friesland?

Schrijf je dan nu gratis in voor de incompany ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ of ‘Update geneesmiddelen in het verkeer’ van het IVM. Beide nascholingen mogen wij namelijk gratis geven in opdracht van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF), de provincie Flevoland en provincie Drenthe. In deze scholing leer je hoe je patiënten optimaal kan voorlichten over geneesmiddelen die het rijgedrag beïnvloeden.

Bekijk het aanbod

Gezocht: FTO-groepen die de behandeling van kinderen met buikgriep willen optimaliseren

Het IVM voert in samenwerking met de Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG het project GO-KIDS uit. GO-KIDS staat voor “Gepast gebruik Ondansetron bij Kinderen In De huisartSenpraktijk”. Voor dit project zoeken we zes FTO-groepen. Als deelnemende FTO-groep ga je onder begeleiding van het IVM en/of UMCG aan de slag om de behandeling van kinderen met buikgriep te optimaliseren. Interesse? Meld je FTO-groep kosteloos aan bij Marloes Dankers (m.dankers@ivm.nl). Er is slechts ruimte voor zes groepen.

Verzeker je van een plek

Indicatie-uitbreiding SGLT2-remmer empagliflozine

De SGLT2-remmer empagliflozine is nu ook geregistreerd voor volwassenen met chronische nierschade. Empagliflozine vermindert bij deze patiënten het risico op nierziekte en cardiorenale sterfte. De meest voorkomende bijwerkingen zijn o.a. volumedepletie en genitale infecties. Empagliflozine wordt bij deze indicatie volledig vergoed.

Lees meer

Gebruik medicatie migraine in negen Europese landen

In 2022 ligt het gebruik van CGRP-remmers in Nederland lager dan in de andere onderzochte landen. Vooral in de Scandinavische landen en in België is het aantal gebruikers en de gebruikte hoeveelheden per 1000 inwoners beduidend hoger dan in Nederland. In Duitsland en Italië zijn de verstrekte hoeveelheden per 1000 inwoners in 2021 vergelijkbaar met de Nederlandse hoeveelheden in 2022. Het verschil in aantal gebruikers is niet volledig te verklaren door verschillen in de prevalentie van migraine.

Lees onderzoek

Nieuwe afleveringen podcast MedicijnCast over afbouwen opioïden en maagzuurremmers

Er staan twee nieuwe afleveringen van de podcastserie demedicalisering live: Opioïden en Maagzuurremmers. Martine de Ponti, apotheker bij Apotheek Roermond-Zuid vertelt over de pilot van het minderen van opioïden, waar mogelijk. En hoe dit een nieuwe dimensie aan haar rol van apotheker en specifiek in het contact met patiënten heeft gegeven. Luister nu naar ‘Demedicalisering (#4) over afbouwen van opioïden’.

Aflevering #5 van MedicijnCast over Demedicalisering is nu ook te beluisteren. IVM collega’s Ruud Coolen van Brakel en Anke Lambooij zijn in deze aflevering in gesprek met Lisette Darman-Knuif, voorzitter van Twentse Apothekers Organisatie UA over het afbouwen van maagzuurremmers. Er gebeuren mooie dingen in het oosten van het land!

Beluister MedicijnCast via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify).

Luister nu

Samenwerking IVM en BICKZ

Sinds kort werkt het IVM met BICKZ samen om de zzp’ers in de zorg te scholen op het gebied van medicatieveiligheid. Ook om ze bekwaam en bevoegd te maken en zeker te houden - voor de risicovolle handeling van medicatie geven. Zzp’ers volgen hiervoor een speciaal leerpad op basis van theorie, nascholing en toetsing.

Met het BICKZ-keurmerk kunnen de zzp’ers aantonen dat ze voldoen aan de landelijke eisen van bevoegd- en bekwaamheid bij medicatie geven en zich voortaan zelfstandige professional (ZP’er) noemen.

Lees meer

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser