Ga naar medicijngebruik.nl

Speciale editie

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

09 januari 2023

9 januari: Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM), Geneesmiddelen en verkeer

Vandaag 9 januari staat de 4e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik in het teken van geneesmiddelen en verkeer. Lees meer over het onderzoek van SFK onder openbare apothekers over het verstrekken van geneesmiddelen die die rijvaardigheid beïnvloeden. Ook hebben we binnen ons patiëntenpanel navraag gedaan bij medicijngebruikers om indruk te krijgen hoe patiënten omgaan met rijgevaarlijke medicijnen. In deze speciale editie lees je de uitkomsten.

Ook jij kan dit initiatief steunen! Help ons mee de verkeersveiligheid te verbeteren en deel het persbericht met onderzoeksresultaten en like de social posts onder vermelding van #DvVM en @IVM.

Helft van volwassen medicijngebruikers slikt medicijn met invloed op rijvaardigheid

De afgelopen 12 maanden kregen 5,4 miljoen volwassen Nederlanders één of meer medicijnen met invloed op de rijvaardigheid. Daarbij gaat het vaak om middelen met veel invloed op de rijvaardigheid, waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden. Uit navraag bij medicijngebruikers blijkt dat een deel van deze patiënten toch rijdt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of door onvoldoende kennis. Goede informatie vanuit zorgverleners over het effect dat medicijnen kunnen hebben op de rijvaardigheid is daarom van groot belang.

Lees meer

DvVM wordt gesteund door…

Op social media is er volop aandacht (geweest) voor de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Een selectie:


Mede door jullie steun kijken we nu al terug op een geslaagde dag. Samen op weg naar een betere verkeersveiligheid.

Bedankt!

Toolkit Rij veilig met medicijnen

Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM alle informatie die jij als zorgverlener nodig hebt om je patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Deze informatie is gebundeld in een speciale toolkit. Je vindt hier informatie over wet- en regelgeving, beroepsrichtlijnen, nascholing en voorlichtingsmaterialen over geneesmiddelen in het verkeer.

Bekijk de toolkit

Themajournaal Geneesmiddelen en verkeer

In dit themajournaal aandacht voor morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis en de drugstest. De overheid heeft de werkwijze in de praktijk hiervoor beschreven bij verkeersdeelname. Het Themajournaal, onderdeel van de toolkit voor zorgverleners van de website rijveiligmetmedicijnen.nl, kun je inzetten in het FTO of tijdens een scholing.

Kijk terug

FTO Geneesmiddelen en verkeersveiligheid

In deze module aandacht voor de invloed van geneesmiddelen op de verkeersdeelname, de categorieën uit de contra-indicatie Verkeersdeelname, de wettelijke gevolgen van het rijden met rijgevaarlijke geneesmiddelen en de voorlichting die je als huisarts en apotheker hierover kunt geven aan je patiënten.

Lees meer

Nascholing Geneesmiddelen in het verkeer (incompany)

Voor apotheekteams en andere zorgverleners in de eerste lijn en GGZ biedt het IVM de nascholing Geneesmiddelen in het verkeer aan. Tijdens deze incompany leer je hoe je patiënten optimaal kunt voorlichten over geneesmiddelen die het rijgedrag beïnvloeden.

Meer informatie

Gastlessen Geneesmiddelen in het verkeer

Namens ROV Zuid-Holland verzorgt het IVM dit schooljaar gastlessen ‘Geneesmiddelen in het verkeer voor dokters- en apothekersassistenten in opleiding’. Deze lessen zijn een waardevolle toevoeging aan de opleiding en gaan in op de risico’s van medicijngebruik in het verkeer en de rol die apothekers- en doktersassistenten hierin kunnen spelen.

Naast Zuid-Holland geeft het IVM ook gastlessen in de provincies Friesland, Drenthe en Flevoland.

Meer informatie

Mag je deelnemen aan het verkeer als je medicijnen heb gebruikt?

Dat verschilt per medicijn. Afhankelijk van de bijwerkingen, de dosering, frequentie en duur van het gebruik kun je wel of niet veilig rijden. Raadpleeg de website Rij veilig met medicijnen om na te gaan of een medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt en hoe lang de patiënt in ieder geval niet mag rijden.

Meer informatie

Hoe lang mag iemand die start met aripiprazol drank niet rijden?

a. Twee uur na start en na elke dosisophoging

b. Twee dagen na start en na elke dosisophoging

c. Twee weken na start en na elke dosisophoging

Bekijken

BijsluiterPlus.nl: alle info per geneesmiddel op één pagina

Met één login op BijsluiterPlus krijg je als zorgverlener direct toegang tot alle beschikbare en betrouwbare informatie over een specifiek geneesmiddel. Inclusief de informatie van het IVM. Om zelf te raadplegen of papierloos te delen met je patiënt. Een aanvulling op elk persoonlijke geneesmiddelconsult! Praktisch. Doelmatig. Duurzaam.

Lees meer

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser