Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

06 maart 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Nieuw: e-learning ADHD in de eerste lijn

Wil jij een bijdrage leveren aan het terugdringen van oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten? Dat kan, door nog meer aandacht te besteden aan zorgvuldige diagnostiek en behandeling van ADHD. Het blijkt namelijk dat studenten zonder indicatie de ADHD-medicatie vooral krijgen van vrienden of familie die ADHD hebben en hun medicatie deels weggeven of verkopen.

In deze e-learning frissen we je kennis op over de diagnostiek, behandeling en evaluatie van ADHD. Met deze kennis kun je je patiënten met ADHD nog beter begeleiden én draag je bij aan het verminderen van de beschikbaarheid van ADHD-medicatie voor oneigenlijk gebruik.

Meer weten of bestellen?

Gratis e-learnings voor apothekers en huisartsen met accreditatiepunten

Speciaal voor (apotheekhoudende) huisartsen en apothekers biedt het IVM de volgende geaccrediteerde e-learnings:


De inhoud is gratis toegankelijk. Wil je accreditatiepunten behalen, volg dan de eindtoets. Deze kost slechts € 7,95 (incl. BTW).

Hulp gevraagd!

Wat hebben zorgverleners nodig om de app URinControl aan te raden aan vrouwen met urine-incontinentie? Het UMCG, IVM en Curavista onderzoeken dit in het project URinControl-4All. Lever je zorg aan vrouwen met urine-incontinentie in de eerste lijn? Vul dan deze vragenlijst in. Dit kost je ongeveer vier minuten. Benieuwd naar de app URinControl? Kijk dan op de website.

Ben je nieuwsgierig naar uitkomsten van eerdere onderzoeken met de URinControl-app? Bezoek dan de website van de studies: http://www.urincontrol.nl.

Naar de vragenlijst

In NTvG-podcast aandacht voor ADHD-medicijnen en leerprestaties

Heb je aflevering 8 van de NTvG-podcast al beluisterd? In deze aflevering staat het artikel ‘Een pil voor een betere focus tijdens het studeren? centraal van IVM-collega Marieke van den Berk-Bulsink en Michelle van der Horst van het Trimbos instituut. Lees het complete artikel over het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten in de printuitgave nummer 8-2023.

Meer weten over het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie? Of direct aan de slag met de ontwikkelde materialen? Bekijk de projectpagina Gezonde focus.

Luister direct

Praktijkprikkel Losbreken stukjes inhalatiecapsule leidt tot zorgen bij patiënt

Bij het doorprikken van inhalatiecapsules breken soms stukjes los. VMI schreef hier samen met Bijwerkingencentrum Lareb een Praktijkprikkel over. Lareb ontvangt regelmatig meldingen van patiënten die zich zorgen maken over het inhaleren van deze stukjes. Hoewel het inhaleren hiervan onschadelijk is, kan het leiden tot wantrouwen bij patiënten in het gebruik van een inhalator.

Het is dus belangrijk om als zorgverleners je patiënt te instrueren over de bewaarconditie van inhalatiecapsules om splinteren te voorkomen. En meld eventueel dat deze splinters na inhalatie achter kunnen blijven in mond- of keelholte, maar veilig zijn om in te slikken.

Lees meer


Gratis geaccrediteerde nascholingen Geneesmiddelen in verkeer in Friesland, Flevoland en Drenthe

Zorgverleners in Friesland, Flevoland en Drenthe kunnen zich aanmelden voor een gratis incompany over geneesmiddelen in het verkeer. Je kunt kiezen uit twee nascholingen:

1. Geneesmiddelen in het verkeer
In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 33 tot 66 verkeersdoden toe te schrijven aan het gebruik van geneesmiddelen. De WGBO verplicht artsen en apothekers patiënten duidelijke informatie te geven. In deze nascholing bespreken we de regelgeving over het rijden met geneesmiddelen, hoe je als zorgverlener dit met je patiënten kan bespreken en welke alternatieven je ze kan bieden. Kijk hier voor meer informatie.

2. Update geneesmiddelen in het verkeer
Deze nascholing is bedoeld voor zorgverleners die eerder de nascholing ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ volgden. Er zijn verschillende zaken veranderd in de regelgeving. Met deze nieuwe nascholing ‘Update geneesmiddelen in het verkeer’ frissen we je kennis op en wisselen we waardevolle praktijkervaringen uit. Kijk hier voor meer informatie.

Deze provincies vinden het belangrijk dat zorgverleners hun patiënten goed voorlichten over de risico’s van rijden met geneesmiddelen. Daarom betalen zij deze nascholingen.
In 2023 mogen we een beperkt aantal gratis nascholingen aanbieden. Wees er dus snel bij en profiteer van dit aanbod! Meld je aan, of stel je vragen, via aan Henriëtte van der Kwaak.

Coronanieuws 3 maart

In aflevering 79 aandacht voor gevolgen post-COVID, longrevalidatieprogramma, tachycardie, hyperbare zuurstof, interleukine-6 en meer.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Kijk nu


Medicijnjournaal februari

In dit journaal behandelen we onder andere antihistaminica bij urticaria, doseringen op maat, geneesmiddelen en verkeer en delier in de palliatieve fase.

Wil je oude afleveringen terugkijken van het Medicijnjournaal? Raadpleeg dan onze website.

Bekijken


www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser