Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

2 oktober 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Opleiding Medicatiebeoordeling: van CME-online naar PAOFarmacie

Ga je de opleiding Medicatiebeoordeling volgen bij het IVM? Dan is dit bericht voor jou van belang. In goed overleg hebben CME-Online en het IVM besloten om de samenwerking bij deze opleiding met ingang van 2024 te beëindigen.

Start jij in 2024 met de opleiding Medicatiebeoordeling, dan adviseren we je om de voorbereidende e-learnings via PAOFarmacie te volgen. Het e-learning cursuspakket BIG-6 van PAOFarmacie geeft je een goede, geaccrediteerde voorbereiding en aansluiting op de inhoud van de vernieuwde nascholing. Bestel nu het cursuspakket BIG-6 van PAOFarmacie en ontvang € 139,- korting. Raadpleeg onze website voor meer informatie en de kortingscode.

Uiteraard ben je vrij om de voorbereiding bij andere aanbieders te volgen. Belangrijk is wel dat je voldoende kennis hebt over de ziektebeelden die de BIG-6 bespreken.

Beperk het oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie

Wil jij als huisarts of apotheker een bijdrage leveren aan het terugdringen van dit oneigenlijk gebruik? Laat je dan kosteloos bijscholen over ADHD en het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie met:


Meer weten over het project Gezonde focus? Kijk op de website. Hier vind je ook de toolbox om direct met het thema aan de slag te gaan.

Lees meer

Medicijnjournaal september – nieuwe stijl

Naast het Coronanieuws heeft IVM ook het Medicijnjournaal vernieuwd, zowel wat betreft uiterlijk als opzet. In deze aflevering besteden we uitgebreid aandacht aan geneesmiddelen en suïcide en zelfmanagement urine-incontinentie bij vrouwen. Daarnaast kort nieuws over antistolling, verwisseling van insulines, gezondheidsvaardigheden en de richtlijn Medicatietrouw.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.

Kijk nu

In de pers

Het IVM wordt regelmatig door de pers benaderd als deskundige. In deze nieuwe rubriek informeren we je graag over een aantal recent verschenen items. Een selectie:

  • Hoe kan het dat huisartsen nog steeds vaak oxycodon voorschrijven? En andere vragen over gebruik van zware pijnstillers beantwoord. (EenVandaag)
  • Terugdringen gebruik pijnstillers faalt: ‘Voel me euforisch als ik ze inneem’ (Telegraaf)
  • De corona-herhaalprik: wat is wijsheid? (Telegraaf)
  • Je hoeft niet alles te slikken – onderzoek over medicijngebruik onder 65-plussers. (Plus Magazine)
  • General practitioners-community pharmacists pharmacotherapy discussion groups: Analysis of their implementation through a series of case studies. (ScienceDirect)

IVM in de pers

Vernieuwde website Rij veilig

Heb jij de nieuwe look & feel van rijveiligmetmedicijnen.nl al gezien? Niet alleen de vormgeving is anders. Ook kan je nu vanaf elke pagina de informatie over een medicijn opzoeken. Of verschillende medicijnen uit één groep vergelijken op rijgeschiktheid. Heeft een medicijn invloed op de rijvaardigheid? Of wil je je patiënt voorzien van handige tips om veilig te blijven rijden? Check dan deze website, want hier vind je alles op één plek. Inclusief een handige toolkit voor zorgverleners.

Rij veilig met medicijnen

Week van de Continentie

Deze week start het implementatieproject URinControl4All. In dit project werken het UMCG, Curavista en het IVM samen om de zorg voor vrouwen met urine-incontinentie te verbeteren. Centraal staat de URinControl-app, waarmee vrouwen zelf aan de slag kunnen. Deze app bevat een online oefenprogramma voor vrouwen met urine-incontinentie. Ook biedt de app advies, tips en een persoonlijk trainingsprogramma voor bekkenbodemspieroefeningen en blaastraining. Alle adviezen zijn gebaseerd op de NHG-Standaard.

De app is uitgebreid onderzocht door het UMCG. Lees hier meer over het onderzoek naar de app.

Word ambassadeur van URinControl en breng de app met behandeling onder de aandacht bij vrouwen met urineverlies. De app is geheel gratis en vrijblijvend. Ook draag je bij aan betere zorg.

Help je mee?

Nieuwe MOVIEs

Weten hoe vaak (nieuwe) geneesmiddelen door de jaren in jouw regio zijn voorgeschreven? Raadpleeg dan de meest recente MOVIEs van het IVM.


In deze MOVIEs worden geografisch de veranderingen in gebruik weergegeven.

Bekijk alle MOVIEs

Alirocumab en atherosclerotische plaques in de coronairvaten

Toevoeging van alirocumab aan een intensieve statinebehandeling vermindert mogelijk de coronaire plaquebelasting en lijkt bij te dragen aan plaquestabilisatie. Deze studie geeft iets meer inzicht in het werkingsmechanisme van alirocumab bij atherosclerotische plaques, die mogelijk een rol kunnen spelen bij cardiovasculaire complicaties.

Lees het onderzoek

Richtlijn Medicatietrouw

Vorige maand is de nieuwe richtlijn Medicatietrouw van V&VN verschenen. Deze richtlijn biedt drie methoden (observeren, een gesprek voeren en meten) om problemen met medicatietrouw te ontdekken en aan te pakken. Lees hoe je als verpleegkundig specialist, verpleegkundige, verzorgende, praktijkverpleegkundige of POH medicatietrouw bij je patiënten effectief kunt stimuleren. Want als patiënten hun medicijnen volgens de voorschriften nemen, neemt de gezondheidswinst toe.

Volg de nascholing ‘Therapietrouw - motiverende gespreksvoering’ op locatie. Je leert hoe je de techniek motiverende gespreksvoering kunt toepassen om je patiënten te motiveren tot ander gedrag bij het omgaan met hun geneesmiddelen.

Richtlijn Medicatietrouw

BijsluiterPlus. Nooit meer zoeken.

BijsluiterPlus is het digitale platform waar alle informatie over alle medicijnen uit betrouwbare bronnen is te vinden. Zowel voor zorgverlener als medicijngebruiker. Je hoeft niet meer te schakelen tussen verschillende websites en steeds opnieuw te zoeken. Van inhalatorgebruik tot Farmacotherapeutisch Kompas, van plakinstructies naar prikinstructies en natuurlijk KIJKsluiter vind je op BijsluiterPlus.

Lees het interview met oprichters en apothekers David Wagemaker en Carlo Schneider.

Het interview

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser