Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

3 juli 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Waarom scholing van de IVM-academie?

We krijgen nog wel eens de opmerking dat we zo vaak geschreven tekst gebruiken om een boodschap over te brengen. Natuurlijk doen we dat ook graag anders. Daarom brengen we speciaal voor de doelgroep Cure (zoals huisartsen, apothekers, verpleegkundig specialisten en farmaceutisch consulenten) onze IVM-academie en aanbod nu eens bij jullie onder de aandacht via dit inspirerende filmpje.

Samen met collega’s en afnemers vertellen we je wat de IVM-academie voor jouw beroepsuitoefening kan betekenen. Zowel in de video als in deze nieuwsbrief vind je een overzicht van alle onze scholingen, e-learnings & incompany aanbod voor dit najaar.

Verzeker je van een plaats en meld je ook direct aan. IVM maakt je beter!

Bekijk de video

Vergroot je bewustzijn van en kennis over het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie

Wil je een bijdrage leveren aan het terugdringen van oneigenlijk gebruik onder studenten? Dat kan, door nog meer aandacht te besteden aan het herkennen en bespreekbaar maken van dit oneigenlijk gebruik. Wist jij bijvoorbeeld dat studenten ADHD-medicatie voor oneigenlijk gebruik vooral krijgen van vrienden of familie die ADHD hebben en hun medicatie deels weggeven of verkopen? Ze denken dat ze met deze middelen zich beter kunnen concentreren. Dit is niet bewezen, de mogelijke bijwerkingen wel.

In deze gratis scholing voor zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals leer je meer over de effectiviteit en veiligheid van het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie en welke rol jij kan spelen bij het terugdringen van dit gebruik. De scholing bestaat uit een opgenomen webinar onderbroken door vragen, om direct je kennis te toetsen. Geaccrediteerd (ABC1 en NVvP in aanvraag).

Lees meer

Overzicht van scholingsaanbod

Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI), SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR), Stichting PAO Farmacie (PAOF) en het IVM trekken samen op om goede, inhoudelijke en onafhankelijke scholing voor apothekers te waarborgen. Als eerste initiatief hebben we het scholingsaanbod van dit najaar gebundeld om voor alle apothekers zichtbaar te maken.

Bekijk het overzicht

Coronanieuws 30 juni

Veel post-COVID patiënten zijn het afgelopen jaar niet of slechts deels hersteld. Meer over o.a. de gevolgen van post-COVID, eerstelijnsonderzoek, longklachten, slaapproblemen en revalidatie bij post-COVID? Bekijk aflevering 83 van het Coronanieuws.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website. Het volgende Coronanieuws verschijnt na de zomervakantie.

Kijk nu

Themarapportage MVH maakt voorschrijfgedrag inzichtelijk

In juni bracht het IVM wekelijks een themarapportage van de Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) uit. De themarapportage beschrijft het voorschrijfgedrag in Nederland aan de hand van indicatoren. De landkaartjes laten ook de regionale verschillen zien. Zo kan je kijken hoeveel langdurige gebruikers van opioïden er in de regio zijn, en hoe dat percentage zich verhoudt tot andere regio’s. En dat geeft inspiratie voor FTO-onderwerpen voor komend jaar! Je geeft hier meer invulling aan met de webrapportages van SFK, die de scores van jouw lokale apotheek geven, inclusief patiëntlijsten om mee aan de slag te gaan.

De themarapportages gaan over de onderwerpen Opioïden, Diabetes mellitus type 2, Medicatieveiligheid en Minderen en stoppen. Je vindt alle de themarapportages en achtergrondinformatie op onze website.

Lees meer

Grote toename voorschrijven SGLT2-remmers door huisartsen

SGLT2-remmers rukken op blijkt uit IVM-themarapportage Diabetes mellitus van de Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH). In 2022 zijn er grote veranderingen te zien in de therapiekeuze in stap 2 en 3 van de behandeling. Het voorschrijven van SGLT2-remmers door Nederlandse huisartsen is verveelvoudigd. Ook het gebruik van GLP1-agonisten neemt toe, ten koste van het voorschrijven van DPP4-remmers, SU-derivaten en insulines. Ook het Pharmaceutisch Weekblad besteedde op 14 juni jl. aandacht aan dit onderwerp.

Lees meer

Sacubitril/valsartan en kwaliteit van leven

Sacubitril/valsartan zorgt mogelijk voor een grotere verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten met HFrEF dan RAS-remmers.

Lees het onderzoek

Naloxegol bij kankerpatiënten met opioïd-geïnduceerde obstipatie

Naloxegol verbetert de stoelgang en kwaliteit van leven van kankerpatiënten met opioïd-geïnduceerde obstipatie.

Lees meer

Reizen met geneesmiddelen

Een patiënt kan niet zomaar alle geneesmiddelen meenemen naar het buitenland. Voor bepaalde geneesmiddelen is een speciale verklaring noodzakelijk. Lees meer hierover in de Praktijkprikkel van VMI. Tip aan apothekers: informeer patiënten bij de eerste uitgifte van Opiumwetgeneesmiddelen over de medicijnverklaring die nodig is bij reizen naar het buitenland. Verwijs hiervoor o.a. naar de Medicijnen mee op reis-hulp van het CAK. Herhaal deze informatie periodiek.

Lees meer

Attentie nodig bij uitgifte na leveringsproblemen

Er zijn steeds vaker problemen met de levering van geneesmiddelen. Hierdoor krijgen patiënten soms een verkeerde dosering, een verkeerd geneesmiddel of zelfs helemaal geen geneesmiddel. Bij VMI zijn de afgelopen twee jaar circa 53 meldingen gedaan van (bijna) medicatie-incidenten als gevolg van de leveringsproblemen.

Farmaciestudent Ellis van Nassau voerde dit onderzoek uit tijdens haar stage bij VMI. Zij schreef samen met Rob Essink, apotheker en adviseur bij het IVM, hierover een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.

Lees meer

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser