Het leveren van farmaceutische zorg aan een instelling begint vaak met een offertetraject
Ben je instellingsapotheker? Overweeg dan eens onze nascholing Instellingsfarmacie op13 november. In 1 dag ben je weer helemaal bij over de wet- en regelgeving. Je leert o.a. over de onderdelen van een offertetraject, de wensen en behoeften van diverse intramurale zorginstellingen en hoe je kwaliteit en doelmatigheid binnen een instelling positief kunt beïnvloeden. Ook is er volop ruimte voor uitwisseling met collega’s over praktische zaken.
Kleinschalig en interactief, de nascholing in april is gewaardeerd met een 8,8. Enkele reacties van cursisten: ‘Van A tot Z relevant.’ En ‘Blij dat de presentatie gedaan werd door iemand met veel praktijkervaring in instellingen. Dat maakt het enorm waardevol.’
Roken is een van de grootste vermijdbare oorzaken van ziekte en sterfte
Ondanks de bekende gevaren rookte in 2023 nog 19% van de Nederlandse volwassenen. Roken kan leiden tot ziekten als COPD, hart- en vaataandoeningen en kanker. Het is daarom belangrijk rokers regelmatig te stimuleren om te stoppen met roken en ze een goede gedragsmatige ondersteuning te bieden als ze willen stoppen.
In het juninummer van TvPO-magazine een interessant artikel van IVM-collega’s en apothekers Boris Seijkens en Rob Essink over medicatie bij stoppen met roken. “De basis van de behandeling bij stoppen met roken is niet-medicamenteus. Medicatie kan een waardevolle aanvulling zijn, maar zonder gedragsmatige begeleiding is het weinig effectief. Nicotinevervangende middelen (NVM) blijven de eerste keuze.”
De hoofdconclusie van een onderzoek naar de stand van zaken van de medicatieoverdracht in Nederland is dat onbedoelde medicatiediscrepanties bij de overgang van een patiënt van de eerste naar de tweede lijn en andersom worden voorkomen door het uitvoeren van structurele medicijngesprekken.
Voor dit onderzoek zijn ook de bij VMI gemelde medicatie-incidenten geanalyseerd. Ongeveer 3% van alle medicatie-incidenten betreffen incidenten die ontstaan zijn tijdens de medicatieoverdracht. Ruim 90% van deze incidenten hebben een menselijke basisoorzaak. Verificatiefouten komen het vaakst voor, wat betekent dat er iets misgaat tijdens de medicatieverificatie zelf, zoals het verifiëren van een verkeerde dosering door de zorgverlener.
VMI Praktijkprikkel: Deeltjes in injecties en infusen
Bij het voor toediening gereed maken (VTGM) van injecties en infusen komen soms deeltjes uit de rubber stop van de injectieflacon mee, zoals blijkt uit de meldingen in deze Praktijkprikkel van VMI.
Advies aan (ziekenhuis)apothekers en zorgprofessionals die injecties en infusen voor toediening gereed maken:
Voor (ziekenhuis)apothekers: Bepaal wanneer welk type naalden moet worden gebruikt bij VTGM van injectie- en infusievloeistoffen. Verwerk dit in het Handboek Parenteralia van de zorgorganisatie.
Voor zorgprofessionals: Gebruik bij VTGM van injectie- en infusievloeistoffen de naalden zoals voorgeschreven in het Handboek Parenteralia van de zorgorganisatie. En controleer of de uiteindelijke vloeistof helder is en vrij van deeltjes.
Hoe goed worden aanbevelingen voor medicatieveiligheid toegepast in de praktijk?
Niet alle aanbevelingen voor medicatieveiligheid worden goed toegepast in de dagelijkse zorg. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van VWS. Van de elf onderzochte zorginhoudelijke aanbevelingen zijn er vijf goed geïmplementeerd; de overige zes blijven achter. Dit leidt tot risico’s voor grote groepen patiënten.
De eindrapportage benoemt vier belangrijke verbeterpunten: meer (regionale) samenwerking tussen zorgverleners, betere gegevensuitwisseling en ICT-ondersteuning, passende bekostiging en een sterkere betrokkenheid van de, beter geïnformeerde, patiënt. Het onderzoek is uitgevoerd door Nivel, het IVM, SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en de Sint Maartenskliniek.
In deze editie uitgebreid aandacht voor onafhankelijke geneesmiddelinformatie. Ook gaan we in op opioïden bij chronische pijn. En verder kort nieuws over:
Nieuwe informatie in Ephor app
Semaglutide en oogziekte
Finasteride en suïcide
Meldingen warenwetmiddelen
Horizonscan Geneesmiddelen
Wil je oude afleveringen terugkijken? Dat kan op onze website.
In dit journaal besteden we aandacht aan de pathofysiologie van post-COVID. Hierbij focussen we op de meest onderzochte hypothesen van dit moment, namelijk virale oorzaken, inflammatie en disregulatie van het immuunsysteem, en endotheelschade en trombose.
Evaluatie Transparantieregister Zorg naar de Tweede Kamer
Ook in 2024 heeft het IVM de doeltreffendheid en de effecten van het Transparantieregister Zorg (TRZ) geëvalueerd, in opdracht van het ministerie van VWS. Het Transparantieregister vermeldt de financiële relaties tussen zorgverleners en instellingen met fabrikanten van genees- en hulpmiddelen.
Op 30 juni jongstleden heeft de minister van VWS de evaluatie van het Transparantieregister Zorg (TRZ) naar de Tweede Kamer gestuurd. Graag informeren wij je over de belangrijkste uitkomsten.
Hoe is het gesteld met jouw kennis over geneesmiddelen en verkeer? Doe de kennistoets van Apotheekkennisbank, een co-creatie van IVM-collega Els Dik en Apotheekkennisbank!
Meer weten over Geneesmiddelen en verkeer? Check onze website Rij veilig met medicijnen. Hier vind je ook een toolkit met informatie over geneesmiddelen in het verkeer, zoals wetgeving en afspraken en voorlichtingsmaterialen. Wil je je patiënten optimaal kunnen voorlichten over geneesmiddelen die het rijgedrag beïnvloeden? Volg dan één van onze scholingen. De regels per geneesmiddel kunnen veranderen, dus zorg dat je op de hoogte bent en blijft!
FTO-contactpersonenbijeenkomst – voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 11 september van 14.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Update Medicatiebeoordeling (2025-2026) – voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen: 22 september van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht of 7 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Liever online? Meld je dan aan voor de online editie op 5, 12 en 19 november van 9.30 tot 11.30 uur.
Medicatiebeoordeling – voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 8 oktober (dag 1) uur en 5 november (dag 2) van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants: 9 oktober van 16.00 tot 17.30 uur of 4 november van 16.00 tot 17.30 uur of (deelname is gratis).
‘Pick & Match voor VS en PA’ (incompany). Keuze uit de volgende modules: Antistolling, Update polyfarmacie, Farmacogenetica, Medicatieoverdracht in de keten, Vallen en geneesmiddelen en Beïnvloeding door de farmaceutische industrie.
(Update) Geneesmiddelen in het verkeer (incompany) – voor o.a. apothekers, apothekersassistenten, artsen, beleidsmedewerkers, doktersassistenten, POH’s, praktijkverpleegkundigen, teammanagers en verpleegkundig specialisten.
Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.
Nieuwsbrief doorsturen
Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.
Nieuwsbrief ook ontvangen?
Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.