Wil je meer weten over hoe je jouw cliënten met probleemgedrag die antipsychotica gebruiken beter kunt begeleiden? En ook hoe je deze middelen kunt afbouwen? Dan is de twee uur durende e-learning Antipsychotica en afbouw interessant voor jou. Deze cursus voor begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen kost € 29,95 en gaat dieper in op probleemgedrag van cliënten en de rol van antipsychotica hierbij. Je leert wat de nadelen zijn van deze middelen en hoe ze afgebouwd kunnen worden. Rond je de e-learning succesvol af, dan krijg je twee accreditatiepunten.
Nieuw: webinar ‘Medicatie geven door mantelzorgers en vrijwilligers’
Wat is er nodig om mantelzorgers en vrijwilligers veilig en op maat in te zetten bij het geven van medicatie in je organisatie? Hoe regel je dat op de afdeling of in je team? In ons nieuwe webinar presenteren twee IVM-trainers de kaders en randvoorwaarden voor het ontwikkelen van beleid, hoe je dat uitvoert en hoe je het toepast op de werkvloer. Ook heb je volop mogelijkheid tot uitwisseling van ideeën en ervaringen met je collega's. Mede op basis van jouw inbreng ontwikkelen we aanvullend trainingsmateriaal voor zowel zorgmedewerkers als mantelzorgers en vrijwilligers.
Ben je beleidsmedewerker of kwaliteitsadviseur en werkzaam in de ouderenzorg? Volg dan ons webinar op donderdag 22 mei van 14.00 uur tot 15.30 uur. Deelname is gratis.
Medicatiekennis in de jeugdzorg: weet wat je geeft!
Medicijngebruik is dagelijkse praktijk in alle domeinen binnen de zorg. Toch zijn de risico’s groter dan vaak wordt gedacht: jaarlijks overlijden ongeveer 1.000 mensen en belanden 50.000 mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik, de helft van deze incidenten is te voorkomen.
Om medewerkers in jeugdzorg nog beter voor te bereiden en te scholen, heeft het IVM een nieuwe versie van de nascholing Medicatiekennis: weet wat je geeft ontwikkeld, speciaal gericht op de jeugdzorg. Deze nascholing sluit nauw aan bij de praktijk van begeleiders die medicijnen aanreiken of toedienen aan jongeren. Hierbij is extra aandacht voor medicijngebruik in combinatie met het gebruik van drugs en alcohol, medicatie in eigen beheer en de specifieke medicijngroepen die binnen de jeugdzorg veel voorkomen.
In deze scholing staan drie vragen centraal:
Wat moet je weten over medicijnen die jongeren gebruiken?
Hoe herken je risico’s bij medicijngebruik?
Waar zoek je belangrijke informatie snel en betrouwbaar op?
De nascholing biedt inzicht in medicijngroepen zoals ADHD-medicatie, epilepsiemedicatie, slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Daarnaast leer je omgaan met praktische situaties, zoals het correct toedienen van inhalatiemedicatie en het begeleiden van jongeren die hun medicijnen zelfstandig beheren en gebruiken.
Wil je je kennis verder verdiepen?
Het IVM biedt naast deze nascholing ook diverse e-learnings en vervolgtrainingen aan. Kijk voor meer informatie of aanmelden op onze website. Of bel ons telefonisch spreekuur medicatieveiligheid. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur.
Samen zorgen we voor veilig medicijngebruik, ook in de jeugdzorg!
Wanneer mogen stagiairs medicatie delen in de gehandicaptenzorg?
En welke begeleiding is er nodig? Een verantwoord medicatiebeleid en -proces van gehandicaptenzorg-organisaties in de vraagt ook om aandacht voor de rol van leerlingen en stagiairs. Daarom heeft de VGN het IVM gevraagd een FAQ op te stellen.
Begin dit jaar is het nieuwe Kaderdocument medicatieveiligheid van Valente verschenen. Hierbij zijn handige snelkaarten en posters ontwikkeld, om op de werkvloer de regels over opslag en het geven van medicatie bij de hand te hebben. Het IVM was penvoerder van deze documenten. Valente is de landelijke branchevereniging voor organisaties die hulp en begeleiding bieden aan kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals daklozen, mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en cliënten in begeleid en beschermd wonen. Leden van Valente kunnen de documenten downloaden op valente.nl.
Het IVM is een Lerend netwerk medicatieveiligheid gestart voor deze sector. Meedoen? Neem dan contact op met Carmen Bos (c.bos@ivm.nl).
Terugblik jaarbeeld
In de maand april namen we onze LinkedIn-volgers in vogelvlucht mee in ons visueel publieksverslag 2024 (#ivmjaarbeeld2024). Elke dag hebben we een ander project 'in the spotlights' gezet om onze volgers een goed beeld te geven wat we als IVM vorig jaar hebben gedaan en bereikt.
We zijn zeer benieuwd wat jullie van deze uitgave vinden. Bekijk de terugblik via YouTube en mail je reactie naar communicatie@ivm.nl!
Steun de Dag van Verantwoord Medicijngebruik over Desinformatie over medicatie
Met groot enthousiasme informeren we je over de 7e editie van de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM), die traditiegetrouw op 9 januari 2026 plaats vindt. Het IVM vraagt op deze dag aandacht voor een thema dat samenhangt met veilig en verantwoord medicijngebruik.
Het thema in 2026 is "Desinformatie over medicatie. Je hoeft niet alles te slikken". Desinformatie over medicatie is een groeiend probleem dat ons allemaal raakt. Het verspreiden van onjuiste informatie over medicijnen kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, zoals het verkeerd gebruiken van medicatie, het negeren van medische adviezen, een misplaatst geloof in influencers en het ontstaan van wantrouwen naar zorgprofessionals. Dit heeft gevolgen voor patiënten, zorgverleners en de hele zorgsector.
Meld jouw initiatief voor verbetering verantwoord medicijngebruik aan voor de Gouden Uil Award
In de vorige editie vertelden we er al kort iets over. De Gouden Uil Award is een prestigieuze prijs die we uitreiken aan personen of instellingen die zich buitengewoon inzetten voor verbetering van verantwoord medicijngebruik in de langdurige zorg. Inmiddels hebben we de eerste aanmelding ontvangen!
Heb jij ook een initiatief of projectplan met positieve impact op het verantwoord medicijngebruik in jouw organisatie? Aarzel niet, meld je aan en stuur een mail naar marcom@ivm.nl voor het projectformulier. We denken graag met je mee en helpen je op weg in de strijd om de felbegeerde Gouden Uil Award.
Workshop Medicatieveiligheid voor kleinschalige zorg – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers zorg en verpleegkundigen: 7 oktober van 10.00 tot 11.00 uur (online).
(Update) Aandachtsvelders en medicatieveiligheid (incompany) – voor o.a. aandachtsvelders medicatieveiligheid, agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verzorgenden, beleids- en kwaliteitsfunctionarissen, teammanagers en (wijk)verpleegkundigen.
Medicatiekennis: weet wat je geeft (incompany) – voor agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Medicatieproces: weet hoe je geeft (incompany) – voor o.a. agogisch en maatschappelijk medewerkers, begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden.
Gratis wekelijks telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid voor medewerkers in zorginstellingen. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en donderdagochtend van 9.00 en 10.00 uur. Bel 0888 800 400.
Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten! Ook maatwerk is mogelijk. Neem hiervoor contact met ons via info@ivm.nl of bel 0888 - 800 400.
Nieuwsbrief doorsturen
Ken je iemand die de nieuwsbrief ook interessant vindt? Deel de nieuwsbrief met je netwerk.
Nieuwsbrief ook ontvangen?
Is deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je deze ook ontvangen? Meld je dan aan op onze website.