Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

15 januari 2024

Agenda scholingen en bijeenkomsten


Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

Weet jij hoe je het Farmacotherapeutisch Kompas optimaal benut?

Volg onze vernieuwde e-learning ‘Hoe haal ik meer uit het Farmacotherapeutisch Kompas?’. In deze cursus voor o.a. apotheker, (huis)arts, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialist en PA leer je bijvoorbeeld meer over de verschillende functionaliteiten in het Farmacotherapeutisch Kompas (FK). Deze helpen je nog sneller informatie te vinden. Na afloop van de cursus weet je hoe je FK optimaal kunt gebruiken.
Het Farmacotherapeutisch Kompas is dé centrale plek voor onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en farmacotherapie.

Bestel nu deze gratis e-learning

Terugblik Dag van Verantwoord Medicijngebruik

Vorige week dinsdag, 9 januari, was de 5e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM), een jaarlijks initiatief van het IVM. Thema dit keer was Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek! In dit gesprek kunnen (huis-)arts, apotheker en patiënt bepalen of een medicijn nog nodig is en de dosering nog klopt. Want minderen of stoppen doe je in samenspraak met je (huis)arts en/of apotheker.

We bedanken graag alle organisaties voor de steun en participatie. Dankzij jullie kijken we terug op een zeer geslaagde dag en campagne.

Meer weten over #DvVM?

MedicijnCast: nieuwe serie podcasts over Demedicalisering

In de nieuwe podcasts Demedicalisering uit de serie MedicijnCast gaan we verder met het thema demedicalisering van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Anke Lambooij (apotheker en adviseur IVM) en IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel gaan in gesprek met diverse vakgenoten. Wat betekent demedicalisering voor voorschrijvers, apothekers en patiënten? In deze spin-off komen praktijkvoorbeelden aan bod van artsen en apothekers die aan de slag zijn gegaan met het minderen van specifieke medicijngroepen, zoals antidepressiva, maagzuurremmers, inhalatiecorticosteroïden, opioïden en slaapmedicatie.

Beluister deze via je favoriete podcast-app (Apple, Google of Spotify)! Houd onze website en socials in de gaten. Of neem ook een abonnement op MedicijnCast.

MedicijnCast

Coronanieuws 22 december

In deze laatste aflevering van 2023 een terugblik op het nieuws over geneesmiddelen en vaccins tijdens de coronapandemie. Ook bespreken we de belangrijkste lessen die daaruit geleerd kunnen worden voor de toekomst. Onderwerpen die aan bod komen zijn de geneesmiddelontwikkeling, de behandeladviezen, de vaccinontwikkeling, het vaccinatiebeleid, de geneesmiddeltekorten en de informatievoorziening.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Bekijk deze dan via onze website.

Kijk terug

Themajournaal – nieuwe ontwikkelingen

In dit Themajournaal blikken we vooruit naar geneesmiddelen die mogelijk in 2024 of later op de markt gaan komen. Het journaal geeft je een overzicht van de te verwachten nieuwe geneesmiddelen voor onder andere obesitas, dementie en nieuwe biosimilars.

Bekijk de ontwikkelingen

Medicijnjournaal december

In deze aflevering staan we uitgebreid stil bij de effectiviteit van statines bij ouderen en beïnvloedingsstrategieën door farmaceutische bedrijven. Daarnaast kort nieuws over elektronische productinformatie, omega-3-vetzuren, dure geneesmiddelen, RS-virusvaccins en vitamine D.

Wil je oude afleveringen terugkijken? Check dan onze website.

Kijk nu

In de pers

In deze nieuwe rubriek informeren we je graag over onze recente bijdragen als deskundige. Een selectie:

  • Dag van Verantwoord Medicijngebruik
  • Drieluik ‘Moordpillen?’ (NPO3)
  • Impact op afname kwaliteit van leven verminderen (FarmaMagazine)
  • Wat kunt u doen om … niet beïnvloed te worden? (NTvG)
  • Doelmatig gebruik van nieuwe geneesmiddelen (Dé Verpleegkundig specialist)
  • App op recept (HuisartsenService)

Bekijk het overzicht

Meer weten over geneesmiddelen en suïcide?

In december 2023 is de projectpagina Geneesmiddelen en suïcide toegevoegd aan de website van het IVM. Je vindt hier informatie over de rol die geneesmiddelen kunnen spelen bij suïcidaal gedrag. En, misschien nog wel belangrijker, welke maatregelen je kunt treffen om suïcide met of door geneesmiddelen te voorkómen. Ook vind je op deze plek een lijst van geneesmiddelen die suïcidaal gedrag kunnen opwekken of versterken. Nog meer kennis verkrijgen? Bekijk de toolbox met diverse materialen. Daar vind je ook onze e-learning en een FTO-module.

Lees meer

Zeer ernstige hypertriglyceridemie bij gebruik van bempedoïnezuur

Dit case report beschrijft een vrouw met zeer ernstige hypertriglyceridemie bij gebruik van bempedoïnezuur. Een 65-jarige vrouw, bekend met dyslipidemie, werd behandeld met ezetimib en fenofibraat. Ook had de patiënt chronische nierschade. Door deze combinatie had ze een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Omdat ze haar streefwaarde voor LDL-cholesterol niet haalde, werd een behandeling gestart met bempedoïnezuur. Tijdens een controlemoment bleek er sprake van zeer ernstige hypertriglyceridemie en werd de behandeling met bempedoïnezuur direct stilgelegd.

Lees het onderzoek

Zijn jouw gegevens nog up-to-date?

Hoe meer actuele gegevens we van je hebben, hoe beter we je kunnen informeren. Zijn jouw gegevens niet compleet, gewijzigd of wil je je abonneren op een andere nieuwsbrief? Dat kan. Ga naar de website, klik op ‘Inloggen’ en controleer onder ‘Mijn IVM’ of jouw gegevens nog kloppen.

  • Persoonlijke gegevens pas je aan onder 'Mijn gegevens'. Zijn de velden Functie en Branche nog niet gevuld? Doe dit alsnog.
  • Aan- of afmelden voor een nieuwsbrief? Ga dan naar ‘Mijn nieuwsbrieven’ en selecteer de nieuwsbrieven die je wilt ontvangen. Ervaar je problemen bij het afmelden, stuur dan een mail naar marcom@ivm.nl.

En deel onze nieuwsbrieven vooral met je collega’s en/of vakgenoten!

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser