Ga naar medicijngebruik.nl

Nieuwsbrief CURE

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

03 april 2023

Agenda scholingen en bijeenkomsten

Webinar Gezonde focus – dit webinar voor zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals vergroot het bewustzijn van en kennis over het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie onder studenten: 13 april van 12.30 tot 14.00 uur (deelname is gratis).
Medicatieoverdracht, goed geregeld? – een online scholing voor PA’s en verpleegkundig specialisten: 20 april van 15.00 tot 17.00 uur.
Beïnvloeding door de farmaceutische industrie – een online scholing voor apothekersassistenten, PA’s, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten: 20 april of 23 juni van 16.00 tot 17.30 uur (deelname is gratis).
Update medicatiebeoordeling (2022-2023), voor apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen: 22 mei of 6 juni van 10.00 - 17.00 uur in Utrecht. Deze nascholing is ook online te volgen, de beschikbare data vind je op onze website.
PRISMA Analyse voor apothekers, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en verzorgenden: 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht.
Polyfarmacie voor verpleegkundig specialisten en PA’s: 20 juni van 9.30 tot 17.00 uur in Utrecht.

Bekijk de agenda op onze website voor andere data, scholingen en bijeenkomsten!

NIEUW: opleiding Medicatiebeoordeling voor farmaceutisch consulenten

Ben je farmaceutisch consulent en werk je mee aan de medicatiebeoordelingen voor je cliënten in de apotheek? Of wil je dat graag gaan doen? Dan hebben we goed nieuws voor je. In samenwerking met Optima Farma wil het IVM dit najaar een opleiding Medicatiebeoordeling speciaal voor farmaceutisch consulenten verzorgen. Deze willen we natuurlijk zo goed mogelijk aan laten sluiten op jouw werkpraktijk. Wil je daaraan meewerken? Schrijf je dan nu in voor onze geaccrediteerde pilot in juni.

Lees meer

Uitgelicht: training PRISMA Analyse

Incidenten in de zorg, hoe ga je daar mee om? Op donderdag 25 mei geven we de nascholing PRISMA Analyse voor verzorgenden, verpleegkundigen, apothekers en beleidsmedewerkers. Tijdens deze nascholing ga je aan de slag met oefenincidenten. Je leert lastige en zeer ernstige incidenten objectief en met vertrouwen te benaderen. Na de training ben je in staat om zelfstandig oorzakenanalyses uit te voeren en deze om te zetten naar kwaliteitsverbetering in de zorg. Deze methode kun je ook gebruiken voor het onderzoeken van andere meldingen en meetgegevens, zoals agressiemeldingen, auditbevindingen en klachten.

Schrijf je nu in

Webinar Gezonde focus

Meer weten over de achtergronden van het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie, de effectiviteit en veiligheid en de rol die zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals hebben bij het terugdringen van dit oneigenlijk gebruik? Volg dan op 13 april om 12.30 uur het webinar Gezonde focus van IVM en het Trimbos instituut. Deelname is gratis.

Tijdens deze online sessie bespreken we ook de toolbox Gezonde focus met praktische handvatten om direct met het thema aan de slag te gaan. Accreditatie in aanvraag.

Meld je nu aan

Even voorstellen…

Mijn naam is Sander Bouwman en ik ben als ziekenhuisapotheker werkzaam in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Ik ben daarnaast al enkele jaren betrokken bij het IVM als adviseur op het gebied van medicatieveiligheid binnen de tweedelijnszorg.

Sinds 2021 is Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) hét landelijke platform waarop zorgverleners en -organisaties medicatie-incidenten kunnen melden. Het VMI komt voort uit het Portaal voor Patiëntveiligheid, waar ik voorheen al enkele jaren werkzaam was. VMI beoordeelt jaarlijks ruim 18.000 meldingen, waarvan er 98% afkomstig zijn uit het ziekenhuis. Als adviseur ben ik de linking pin naar de dagelijkse ziekenhuispraktijk.

Lees meer

Blijvend gewichtsverlies met semaglutide of liraglutide?

Novo Nordisk vermeldt op de Amerikaanse websites voor publieksvoorlichting over liraglutide (www.saxenda.com) en semaglutide (www.wegovy.com) het volgende: Lose weight and keep it off. In hoeverre geven liraglutide en semaglutide inderdaad blijvend gewichtsverlies? Het IVM factcheckte deze beweringen.

Lees de factcheck

Plaats voor geneesmiddelen bij obesitas?

In de media is veel aandacht voor nieuwe geneesmiddelen ter ondersteuning van de behandeling van obesitas. Patiënten kunnen daardoor beïnvloed raken en onrealistische verwachtingen hebben. In het artikel ‘Plaats voor geneesmiddelen bij obesitas?' in Dé Verpleegkundige Specialist gaan IVM-collega’s Fatima Tarrahi en Marloes Dankers in op de plek van geneesmiddelen in de behandeling van obesitas. Als zorgverlener is het belangrijk om de patiënt goed te begeleiden tijdens het behandeltraject en de verwachtingen waar nodig te temperen.

Meer weten over obesitas? Volg als o.a. apotheker, huisarts of POH de e-learning Nieuwe geneesmiddelen bij obesitas of behandel Obesitas en bariatrische chirurgie in het FTO. Ook vind je op onze website neutrale informatie over nieuwe geneesmiddelen bij obesitas en bekijk je daar het recente Themajournaal obesitas.

Lees meer

Terugblik op 2022

Het IVM-jaarbeeld 2022 is uit. Met de jaarcijfers, maar ook:

• Start vervolgtraject Gezonde focus, programma om bewustzijn van en kennis over oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie te vergroten.
• Onderzoek naar het voorschrijven van opioïden door medisch specialisten
• Groei IVM-academie naar 200.000 cursisten.
• Publicatie eerste VMI Praktijkprikkels, gebaseerd op meldingen medicatie-incidenten uit verpleeghuizen.
• Beschrijving geneesmiddelgebruik in 30 instellingen voor langdurige zorg o.b.v. gegevens samenwerkingspartner Intrakoop.

Nieuwsgierig naar wat het IVM in 2022 nog meer heeft gedaan?

Kijk hier

Goede begeleiding patiënt noodzakelijk bij gedwongen wisselen medicijn

In nummer 9 van Pharmaceutisch Weekblad pleiten Rob Essink en Wafae El Allouchi van het IVM voor een goede begeleiding van patiënten bij gedwongen wisseling van hun vertrouwde geneesmiddel naar andere medicatie met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Substitutie raakt patiënten op verschillende manieren; ze ervaren (meer) bijwerkingen of een afname van de werking van het middel. Goede begeleiding van de patiënt is essentieel. Beide auteurs gaan ook in op klachten over categorie ‘groen’ van Leidraad Verantwoord Wisselen.

Meer weten?

FTO-modules Mictieklachten herzien

Het IVM heeft naar aanleiding van een nieuwe versie van de NHG-Standaard Mictieklachten bij mannen (2022) de FTO-module Aspecifieke mictieklachten bij mannen en de FTO-module Urine-incontinentie aangepast. Je kunt deze FTO-werkmaterialen gratis downloaden na inloggen.

Lees meer


Medicijnjournaal maart

In dit journaal besteden we onder meer aandacht aan duurzaamheid van inhalatiemedicatie, informatie over zelfzorgmiddelen en therapietrouw.

Wil je oude afleveringen terugkijken van het Medicijnjournaal? Raadpleeg dan onze website.

Bekijken

www.ivm.nl Heb je nog vragen? 0888 800 400

Verstuurd door Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meld je af voor deze nieuwsbrief

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser