Nieuwsbrief IVM 2016, nummer 7
FTO
Nieuw: FTO-module Vervalste geneesmiddelen
De meest recente FTO-module van het IVM gaat over vervalste geneesmiddelen. De module gaat in op de vraag hoe je er als arts of apotheker achter komt of een patiënt op internet een (vervalst) geneesmiddel heeft gekocht. Ook komt aan de orde om welke middelen het gaat en hoe te handelen bij een (vermoeden van een) vervalsing.
Downloaden
E-learning
Vernieuwde E-learnings medicijnen voor de GGz
Voor begeleiders in de GGz en RIBW's zijn twee grondig gereviseerde en geactualiseerde e-learningcursussen verschenen. Het gaat om de e-learning Basiskennis voor de GGz en Medicijngroepen GGz-1 algemeen. Leerstof: de meest voorkomende medicijngroepen bij hun cliënten, bij welke indicaties ze gebruikt worden en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.
Bestellen
Medicijnjournaal
Medicijnjournaal oktober
In dit medicijnjournaal is onder andere aandacht voor het nieuwe NHG-standpunt over direct werkende orale anticoagulantia, de invloed van geneesmiddelen op de rijvaardigheid en adviezen over geneesmiddelen bij levercirrose. Lees hier de korte samenvatting over de onderwerpen die in dit journaal aan bod komen.
Bekijken
Nieuws
Vraag & Antwoord
In deze rubriek behandelen wij vragen over hoe meer grip te krijgen op het medicatieproces. De vraag van deze maand is:  Mag een zorgmedewerker een door de familie gekocht vitaminepreparaat toedienen? Kijk voor het antwoord op onze website bij vraag 10.
Bekijken
Nieuws
Kennislunch 'Geneesmiddelencommissies' loopt storm
Voor het verbeteren van de medicatieveiligheid is een goed functionerende Geneesmiddelencommissie essentieel. Het IVM organiseert daarom Kennisbijeenkomsten over de rol, doel, organisatie  en taken van zo'n commissie. De inschrijving voor de laatste bijeenkomst was in no time vol. Kijk op onze website voor meer informatie en een nieuwe datum.
Aanmelden
nascholing
Nascholing 'Optimale medicatiezorg voor patiënten met (thuis)zorg'
Het IVM organiseert geaccrediteerde nascholingen voor apothekers over hoe een goede en langdurige samenwerking met een zorgorganisatie tot stand te brengen. De nascholing is gebaseerd op de zes stappen van de Veilige Principes. De nascholingen voor 2016 zitten vol, kijk op onze website voor nieuwe datums in 2017
Aanmelden
nascholing
Provinciale nascholingen 'Geneesmiddelen en verkeer'
Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) gaf het IVM begin dit jaar opdracht om tien (geaccrediteerde) nascholingen te verzorgen voor apotheken en huisartspraktijken. De druk bezochte nascholingen werden gemiddeld gewaardeerd met een ruime 8. Het ROV-ZH heeft voornemens om in 2017 door te gaan met de nascholingen. U kunt zich hiervoor bij ons opgeven: h.kwaak@medicijngebruik.nl.
Lees meer
Nieuws
Trends in voorschrijfgedrag
Huisartsen zijn tussen 2010 en 2014 steeds minder vaak reserve-antibiotica gaan voorschrijven. Dat blijkt uit de scores op de indicator 'Reserve en tweedekeusantibiotica' van de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2015 van het IVM. In 2010 was 18,3 procent van de antibioticumvoorschriften voor fluorchinolonen, amoxicilline met clavulaanzuur of cefalosporines, in 2014 nog maar 16,5 procent.
Lees meer
Nieuws
De medicatie de Baas
Voor S&L Zorg, de dienstverlener aan mensen met een verstandelijke beperking, ontwikkelde het IVM een medicatiebeleidsplan en een medicatiehandboek voor begeleiders. Bestuursvoorzitter Marjolein Bolt toont zich zeer tevreden met de aanpak van het IVM: 'Vreemde ogen dwingen, zeker, maar het IVM blijkt gepokt en gemazeld in het verbeteren van de medicatieveiligheid in zorginstellingen. En als ze hun bevindingen ook nog eens op zo'n opbouwende, niet-veroordelende manier brengen, heeft dat toch een speciaal effect.'
Lees meer
' Is uw medicijn veilig in het verkeer? Onze animatie i.s.m ROF draait in de Friese bioscopen https://t.co/BFoZSdHF1K '
Volg ons op twitter
@medicijngebruik
www.medicijngebruik.nl
info@ivm.nl
T: 0888 800 400