Nieuws

Minder medicijnen bij refluxklachten baby's

13 december 2013

Artsen moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen bij reflux-klachten bij zuigelingen. Het is onvoldoende bewezen of medicijnen zoals maagzuurremmers effect hebben, en ze kunnen voor praktische problemen zorgen. Dat schrijft kinderarts Erim van Os in MFM, het tijdschrift voor de praktijkgerichte farmacotherapie.

Van Os pleit voor meer aandacht voor uitleg aan de ouders, houdings- en voedingsadviezen. Reflux, de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm, is namelijk een veelvoorkomend en normaal fysiologisch proces. De klachten zijn met 18 maanden meestal verdwenen. De kinderarts constateert dat veel medicijnen off label wordt voorgeschreven, terwijl er geen studies zijn verricht naar de effectiviteit van deze middelen, en de effecten op de lange termijn.

Nadelen

Het voorschrijven van medicatie voor de behandeling van refluxziekte, met name protonpompremmers (PPI's), is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. Naast het ontbreken van onderzoek zijn er andere nadelen aan het voorschrijven van medicijnen aan zuigelingen met   refluxklachten. Sommige middelen bevatten bijvoorbeeld alcohol en er kan gewenning optreden. In het artikel in MFM geeft Van Os een stappenplan voor de behandeling van relfluxklachten. Meer informatie staat op mfm-online.nl.