Informatiepagina

In deze rubriek behandelen wij vragen uit de nieuwsbrief CURE. Op de hoogte blijven van informatie over e-learnings, nascholingen, FTO-werkmateriaal, informatie over nieuwe geneesmiddelen en ander belangrijke thema’s? Abonneer je nu op onze nieuwsbrief CURE.

Voedingssupplementen en CVRM

Wat is waar over voedingssupplementen?

  1. Rode gist rijst is een goede vervanger voor statines
  2. Visoliesupplementen kunnen de giftige stof citrinine bevatten
  3. Visoliesupplementen hebben geen bewezen effect op het verminderen van hart- en vaatziekten
  4. De bewaking van de hoeveelheid werkzame stof in voedingssupplementen is tegenwoordig vergelijkbaar met die bij geneesmiddelen

 

 

Juiste antwoord: C

 

Toelichting:

Ondanks dat visoliesupplementen aangeprezen worden als goed voor hart en vaten, laten grote studies geen gunstige effecten van visoliesupplementen zien op het verminderen van het risico op HVZ. Ook bewijs voor de effectiviteit op de lange termijn van monacoline K (lovastatine) -een werkzame cholesterolverlagende stof in rode gist rijst- ontbreekt. Het gebruik van deze voedingssupplementen kun je daarom beter ontraden. Daarnaast kunnen voedingssupplementen variaties in de hoeveelheid werkzame stof hebben, waardoor de werking en bijwerking moeilijk voorspelbaar zijn. Ook kunnen deze middelen bijwerkingen geven door de aanwezigheid van andere (giftige) stoffen. Niet in visoliesupplementen maar in rode gist rijst kan de giftige stof citrinine aanwezig zijn. Deze stof ontstaat tijdens het gistingsproces van rode gist rijst.

Wil je in je FTO aan de slag met cardiovasculair risicomanagement? Op deze pagina vind je de FTO-materialen CVRM.  

Contact

Laatst gewijzigd op 21 september 2021